El canvi pot suposar per a alguns interins haver de fer trajectes de més de 40 km per anar a treballar (ACN/Mar Rovira)

Malestar entre els docents interins pels canvis en la borsa de treball del curs vinent

Podran fer una llista dels llocs d'on els poden trucar per cobrir baixes, però no podran deixar fora cap municipi de la seva comarca

Mireia Rom Salvador

A molts mestres i professors interins no els han agradat gens els canvis en la borsa de treball que es començaran a aplicar el curs que ve. 

Fins ara, els docents que formen part de la borsa d'interins podien triar els municipis on volien anar a cobrir baixes. A partir del setembre, podran ordenar-los en una llista, però no podran descartar-ne cap de la seva comarca

A més, podran escollir una segona comarca de preferència del mateix servei territorial i, en aquest cas, sí que es permetrà seleccionar municipis concrets. 

L'objectiu és evitar que algunes vacants quedin sense cobrir, especialment en municipis petits o de difícil accés. "La nostra obligació és donar servei a tot l'alumnat, visquin en un municipi gran o petit", argumenta la directora general de Professorat i Centres Públics del Departament d'Educació, Dolors Collell. 

L'algoritme que atorga les vacants tindrà en compte la llista de prioritats, el tipus de jornada i el número de barem dels aspirants. Per posar un exemple, un docent que viu a Reus no pot descartar que el nomenin per a una substitució a Prades, a més de 40 km i a 50 minuts en cotxe. 

Podria ser el cas de l'Anna Mas Fortuny, que aquest curs cobreix una baixa a l'escola Ventura Gassol del Morell, amb reducció de jornada per tenir cura dels seus fills. "Si he de fer molts més quilòmetres, amb la despesa de gasolina i de temps que això comporta, no crec que pugui demanar la reducció, perquè, econòmicament, no m'ho podré permetre", explica.

Des d'Educació asseguren que els preocupen "les condicions laborals dels docents", però subratllen que "el lloc de treball d'un treballador públic és allà on hi ha la necessitat del servei" i que, amb el sistema anterior, "alguns centres podien quedar desproveïts de personal en algun moment puntual". 

L'Alfredo Ballester, mestre interí a l'escola Volerany de Vilanova i la Geltrú i membre de la Plataforma Docents Substituts/es per l'Ordenació per Municipis (PDSOM), que aplega uns 2.000 substituts, reclama incentius per als docents destinats a les zones rurals o de difícil accés, com ara un complement salarial si van de colònies o una retribució en concepte de despeses de desplaçament. 

Dos concursos d'oposicions

Una altra de les preocupacions del col·lectiu és que aquest any se celebren dos concursos d'oposicions, a més del concurs excepcional de mèrits on han obtingut plaça directa gairebé 13.000 docents. Per la seva formació, l'Anna pot fer dues especialitats diferents de la borsa de treball, i l'Alfredo set, però si no superen les proves, tots els que obtinguin plaça els passaran al davant a l'hora d'escollir. 

Els canvis en la borsa d'interins no afecten les vacants dels docents que treballaran tot el curs i que s'adjudiquen al juny. En aquest cas, es podran continuar demanant fins a 60 opcions, especificant municipis i centres educatius.

La Plataforma Docents Substituts/es per l'Ordenació per Municipis ha convocat una manifestació a Barcelona el pròxim 20 de maig en senyal de protesta. 

 

 

ARXIVAT A:
Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut