Madrid

Madrid, Galicia, València i Castella i Lleó reconeixen un dèficit superior al que havien comunicat a Hisenda

Quatre comunitats autònomes -Madrid, Galícia, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó- han inclòs en els plans d'ajust econòmic presentats ahir al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) resultats de dèficit al tancament del 2011 superiors als comunicats en l'avanç de liquidació al Ministeri d'Hisenda. El Ministeri d'Hisenda ha ordenat a la Intervenció General de l'Estat que revisi les noves desviacions en el dèficit de les comunitats autònomes destapades en els Plans d'Equilibri Financer (PEF) aprovats dijous. Hisenda admet que haurà de revisar a l'alça el dèficit del 2011, situat en el 8,51%.

RedaccióActualitzat
La desviació més important és la de Galícia, que presenta un dèficit del 4,37% del PIB regional, davant de l'1,61% inicial. A més, el País Valencià va presentar inicialment a Hisenda una desviació del dèficit del 3,68% del seu PIB, que ha elevat en el pla d'ajust al 4,5%. En el cas de les altres dues comunitats autònomes, la Comunitat de Madrid va declarar al principi un dèficit de l'1,13% i l'ha elevat al 2,21%, mentre que Castella i Lleó ha admès una desviació del 2,59%, per sobre del 2,35% anterior.

Sobre si aquestes desviacions poden incrementar encara més el dèficit agregat de les administracions públiques, que va tancar l'any passat en el 8,5% (-2,94% per al conjunt de les Comunitats), fonts del Ministeri d'Hisenda han dit que "tot influeix" i han recordar que quan es va fer pública la liquidació de les comunitats autònomes ja es va avisar que hi podria haver algunes variacions. Per això, el Ministeri d'Hisenda ha ordenat a la Intervenció General de l'Estat que revisi les noves desviacions en el dèficit destapades en els Plans d'Equilibri Financer aprovats dijous. Hisenda admet que haurà de revisar a l'alça el dèficit del 2011, situat en el 8,51%.


El govern espanyol valora positivament el Consell de Política Fiscal i Financera

La vicepresidenta Soyara Sáenz de Santamaría ha destacat el consens total que es va aconseguir al Consell de Política Fiscal i Financera per controlar el dèficit i sortir de la crisi. Sáenz de Santamaría ha parlat, textualment, de "pacte d'estat". Però malgrat aquesta bona imatge que es va aconseguir en la reunió, el govern espanyol assegura que la gravetat de la crisi no permet relaxar-se.

Els números s'han de complir i per això sotmetrà a controls mensuals les autonomies. La vicepresidenta del govern espanyol ha assegurat que el resultat de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera és una prova que la llei d'estabilitat pressupostària comença a donar els seus fruits. Soraya Sáenz de Santamaría ha destacat que van ser tots els consellers d'Economia de les diferents comunitats autònomes que van donar suport a uns plans d'ajust que busquen, precisament, complir l'objectiu de dèficit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut