Madrid

Llum verda als plans d'ajust de la Generalitat i les altres comunitats, excepte d'Astúries

El govern espanyol ha aprovat el pla d'ajust del dèficit per a Catalunya en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). El pla revela que la reducció salarial del 5% als treballadors públics s'allargarà el 2013 i el 2014. Els plans de la resta de comunitats també han estat aprovats excepte el d'Astúries, que haurà de rectificar-lo i tornar a presentar els números en 15 dies. L'objectiu d'aquests plans és que les comunitats tanquin l'any amb un dèficit de l'1,5 per cent del PIB.

RedaccióActualitzat
El conseller d'economia, Andreu Mas-Colell, s'ha mostrat satisfet en acabar la reunió perquè s'ha enviat un missatge de compromís a Europa. Al seu pla, la Generalitat inclou un ajust per al període 2012-2014 d'uns 4.300 milions d'euros: uns 2.680 procediran d'un estalvi de despesa, és a dir, de retallades, i 1.600 més d'ingressos. En aquesta última partida s'inclouen els 211 milions d'euros pendents de l'exercici del 2009 de la disposició addicional tercera de l'estatut, diners que el govern espanyol no ha inclòs als seus pressupostos. La Generalitat, conscient de les poques possibilitats que té de cobrar aquests diners, en el mateix pla ha inclòs una via alternativa de recaptació a través de privatitzacions i de l'optimització d'instal·lacions que representarà uns 280 milions d'euros. De fet, el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha destacat que és "un supòsit real que no es rebin" aquests diners.

A la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que ha durat més de dues hores, s'han aprovat també els plans de la resta de comunitats, excepte el d'Astúries, que tindrà ara 15 dies per fer les rectificacions pertinents i presentar un nou projecte a la pròxima trobada del Consell de Política Fiscal i Financera.

El pla d'Andalusia ha estat un dels punts que més debat ha generat. La consellera d'Hisenda andalusa, Carmen Martínez Aguayo, ha arribat fins i tot a abandonar la reunió per negociar amb responsables del ministeri. Mas-Colell, però, ha fet una crida per fer pinya davant dels mercats, i aixo ha afavorit l'entesa. Hisenda ha expressat certes objeccions al pla andalús, en concret, sobre el retorn dels fons europeus. Andalusia planteja la modificació de 3.500 milions d'euros per al 2012, augmentant en mil milions la previsió d'ingressos i reduint en 2.500 milions la despesa.

En la roda de premsa posterior a la reunió, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha qualificat "d'excel·lent" l'aprovació de gairebé tots els plans d'ajustament. El ministre ha felicitat les comunitats autònomes perquè els plans "han permès que pràcticament tot el mapa autonòmic estigui compromès en plans viables i creïbles". Al llarg de la seva intervenció, ha repetit diverses vegades que "es dóna un pas fonamental per la credibilitat d'Espanya".  

En el cas d'Astúries, l'única que ha "suspès", el govern espanyol considera que no ha incorporat mesures suficients en la contenció de la despesa pública i en la garantia dels ingressos.

Montoro s'ha negat a revelar als periodistes la xifra total que representen els plans d'ajust de les comunitats autònomes perquè "la credibilitat no pot dependre d'una xifra". Montoro ha assegurat que "es tracta només d'una suma", però en insistir els periodistes, el ministre ha demanat a un assessor que calculés la xifra de l'ajust de totes les comunitats, que puja a 18.349 milions d'euros.

Mentre es desenvolupava el Consell de Política Fiscal i Financera, l'agència Moody's ha rebaixat la qualificació d'Extremadura, Andalusia, Múrcia i Catalunya, situant les dues últimes en el "bo escombraries", a causa del seu "pobre comportament fiscal" el 2011 i de la "baixa probabilitat" que els respectius governs regionals compleixin amb els objectius fiscals marcats pel govern central. Responent una pregunta dels periodistes, Montoro s'ha negat a valorar la decisió de l'agència de qualificació, afirmant que no ha de fer valoracions, sinó que ha de treballar perquè el país tingui més credibilitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut