Els manifestants van encendre una gran foguera a la plaça de la Concòrdia de París (Reuters/Gonzalo Fuentes)

Les protestes esclaten a França contra la reforma de les pensions de Macron

Els aldarulls i els enfrontaments entre els manifestants i la policia a la plaça de la Concòrdia de París han acabat amb 60 detinguts

Diverses ciutats franceses han viscut aquest divendres una nit de protestes al carrer que han acabat en enfrontaments amb la policia, els més importants a París, on han cremat cotxes i mobiliari urbà i hi ha almenys 60 persones detingudes. El motiu, la reforma de les pensions que Macron va aprovar per decret i sense passar per l'Assemblea.

Aquesta és la segona nit de protestes, que van esclatar minuts després de la decisió del govern comunicada al Parlament a la plaça de la Concòrdia de París, a pocs metres de l'Assemblea Nacional.

I és precisament aquí on s'han produït els aldarulls aquesta nit. Unes 4.000 persones s'havien aplegat en aquest punt, on han encès una enorme foguera en què s'han cremat efígies de Macron en cartró, a qui acusen de "donar l'esquena" a la democràcia per aprovar la reforma gràcies a l'article de la Constitució 49.3, que permet per certs projectes de llei saltar-se el vot parlamentari.

Els manifestants han cremat un ninot que representava Macron(Reuters/Gonzalo Fuentes)

Però alguns manifestants han començat a tirar petards contra la policia, que ha carregat, ha llançat gasos lacrimògens i, finalment, ha desallotjat la plaça.

A altres punts de la ciutat també hi ha hagut concentracions, sobretot de joves estudiants que exigien l'alliberament de dos detinguts en els incidents del dia anterior que continuen sota custòdia policial.

Molts joves han sortit als carrers per manifestar-se contra la reforma de les pensions, molts joves (Reuters/Gonzalo Fuentes)
Ampli desplegament policial a París per les protestes contra la reforma de les pensions (Reuters/Gonzalo Fuentes)

Protestes per tot el país

A altres ciutats com Tolosa, Bordeus, Lió i Estrasburg també hi ha hagut manifestacions. Dijous a la nit, la tensió va ser més gran que divendres, ja que les forces de seguretat van detenir centenars de manifestants, una bona part a París, i van haver d'enfrontar-se a la crema d'automòbils, de mobiliari urbà i l'aixecament de barricades.

Una de les manifestants, que compara les protestes amb la revolta de maig del 68 (EFE)

En l'àmbit polític s'han presentat dues mocions de censura contra el govern que es debatran dilluns al Parlament. Una és la de Reagrupament Nacional i l'altra, que podria aplegar més suport, la del grup transversal Liot.

 

ARXIVAT A:
PensionsFrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut