Una genetista treballa en un test de la covid a Alemanya (EFE/Sascha Steinbach)
L'òmicron sigil·losa s'anomena així perquè costa més de detectar (EFE/Sascha Steinbach)
Barcelona

L'òmicron sigil·losa, una subvariant que ja és a Catalunya però no preocupa els experts

A Catalunya se n'han confirmat dos casos

RedaccióActualitzat

Es diu òmicron BA.2, però se l'ha rebatejat com a òmicron sigil·losa, perquè és més difícil de detectar a les proves diagnòstiques.

És una subvariant que s'ha detectat en uns 40 països, entre els quals hi ha sobretot Dinamarca, però també el Regne Unit, Suècia, Noruega o l'Índia i que també ha arribat a Catalunya.

Els dos casos sospitosos dels quals ha informat aquest dimecres al matí la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han quedat confirmats, segons ha avançat l'ACN.

Cabezas ha explicat que té més mutacions que l'òmicron i que, segons les primeres dades, pot ser més contagiosa. Per ara, però, no hi ha evidència que comporti una malaltia més greu ni que s'escapi més de les vacunes.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que s'han detectat els subllinatges BA.1, que és la subvariant majoritària a Espanya i a Europa, i les BA.2 i BA.3. I ha coincidit a llançar un missatge de tranquil·litat i prudència:

"Per la informació que tenim de Dinamarca no sembla per ara, dit amb tota la prudència, que tingui un comportament gaire diferent de la BA.1. En qualsevol cas, estarem com sempre atents a qualsevol variació sobre aquesta qüestió."

 

Seria 1,5 vegades més contagiosa

Les autoritats sanitàries de Dinamarca, on aquesta variant de l'òmicron està més seqüenciada, creuen que pot enfortir encara més l'alta transmissió de contagis.

Tot i així, el país manté la retirada de les escasses restriccions per al 31 de gener i deixarà de considerar el coronavirus com una malaltia crítica a partir del 5 de febrer.

El motiu és que l'aparició de la variant sigil·losa no ha fet augmentar les hospitalitzacions, i els centres mèdics han començat a desmantellar els seus dispositius d'emergències.

L'agència britànica de salut pública ha designat la BA.2 com una "variant en investigació". Els primers càlculs són que podria ser 1,5 vegades més infecciosa que l'òmicron original, segons ha informat l'autoritat danesa de malalties infeccioses. En canvi, les anàlisis inicials no mostren diferències en el risc d'hospitalització.

"Hi ha indicacions que és més transmissible, sobretot per als no vacunats, però també pot infectar persones que s'han vacunat en major mesura", ha comentat la directora tècnica de la institució, Tyra Grove Krause.

 

 

ARXIVAT A:
ÒmicronCoronavirus Covid-19
Anar al contingut