Oci nocturn

Restriccions Covid: Catalunya és on n'hi ha més i 4 comunitats només exigeixen mascareta

Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i Navarra han eliminat totes les mesures possibles i només els queda la mascareta, obligada pel govern espanyol

Jordi Brescó MontserratActualitzat

La millora de la situació pandèmica a l'estat espanyol ha convidat les comunitats autònomes a aixecar quasi totes les restriccions destinades a controlar la propagació de la Covid-19.

La majoria de les comunitats ho estan fent de manera progressiva, però n'hi ha quatre -Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i Navarra- que han eliminat totes les restriccions que han pogut

L'única mesura que segueix present en les seves "noves normalitats" és l'ús de la mascareta a l'interior, i a l'exterior quan no es pugui garantir la distància de seguretat. És la sola restricció que no depèn de les comunitats autònomes, sinó del govern espanyol.

El propietari d'un bar de Pamplona estripa el cartell que informava del límit d'aforament (Jesús Diges / EFE)

En aquesta cursa cap a la desescalada, Catalunya ha optat per prendre-s'ho amb més calma que la resta: és la comunitat més restrictiva d'Espanya en pràcticament tots els aspectes.

La política del govern català desespera els professionals de sectors com l'oci nocturn, la restauració o la cultura, però contenta aquells ciutadans que senten que encara és massa aviat per deixar enrere segons quines mesures.

Al seu favor, la dada d'aquest divendres, en què Catalunya va tornar a una velocitat de propagació (Rt) superior a 1 per primera vegada des de l'11 de juliol.

Tot i això, el risc de rebrot es manté moderat i els hospitals continuen buidant-se. El 72% dels catalans ja estan vacunats amb la pauta completa i els epidemiòlegs han avisat que és molt difícil que el virus es pugui erradicar del tot, així que haurem de conviure-hi. 

Oci nocturn

Catalunya és, de moment, l'única comunitat que no permet obrir l'interior dels locals d'oci nocturn. La intenció del govern és permetre'n l'obertura a mitjans d'octubre; s'exigirà el certificat Covid per acedir-hi, i el govern treballa en una app per facilitar el procés

Tant si és a l'exterior com a l'interior, Catalunya és, juntament amb Múrcia i el País Basc, la comunitat autònoma on les nits de festa acaben abans, si més no a les discoteques: a les 3 de la matinada.

Una hora més tard tanquen els locals d'Aragó, Astúries i les Canàries, i a les 5 ho fan els del País Valencià i els de les Illes Balears, segons les mesures que entraran en vigor el pròxim divendres 8. 

El cas de Galícia és extraordinari: és l'única comunitat que premia els locals que demanen el certificat Covid a la porta, permetent-los obrir una hora més, de 3 a 4. És tot el que ha pogut aconseguir la Xunta, que ja va intentar -sense èxit- que el certificat fos obligatori per entrar en aquests locals.

L'entrada d'una discoteca a Sanxenxo, Galícia (Beatriz Ciscar / Europa Press)

Pel que fa al ball dins les discoteques, Catalunya és una de les set comunitats que de moment no el permet, juntament amb Aragó, Astúries, les Canàries, Madrid, Múrcia i el País Valencià. 


Restauració

Els catalans que vagin a sopar a un restaurant i vulguin gaudir d'una bona estona de sobretaula han d'entrar al local aviat, ja que els restaurants han de tancar a la una de la matinada

També a la una tanquen els locals gallecs, i els bascos ho fan a les tres. En la resta de comunitats, els restaurants tanquen a l'hora que indiquen les seves llicències.

Catalunya també colidera -en aquest cas amb Aragó- les restriccions pel que fa a l'aforament a l'interior dels locals de restauració: només poden obrir al 50% de la seva capacitat.

Si més no, els catalans poden reunir-se fins a 10 en una mateixa taula d'interior, cosa que no poden fer ni gallecs ni bascos -amb un límit de 8 comensals-, ni cantàbrics ni murcians, que només poden compartir taula entre 6 persones.

Un cambrer atén la clientela en una terrassa a Palma
Les terrasses exteriors de totes les comunitats poden omplir el 100% de la seva capacitat (Europa Press/Clara Margais)


Cultura

Els locals culturals catalans només poden oferir el 70% dels seus seients. És el percentatge més baix de l'estat espanyol, juntament amb el del País Basc. 

Els espectacles culturals poden ser vistos per un 75% del públic en locals d'Aragó, les Canàries, Cantàbria, Galícia i Múrcia. A la resta d'Espanya, les sales es poden omplir totalment.

Esports

La derrota del Barça al camp de l'Atlètic de Madrid s'explica pel mal joc dels blaugranes, però els 60.594 aficionats que es van reunir a l'estadi Wanda Metropolitano també van jugar-hi un paper important.

La majoria de comunitats autònomes utilitzen la mateixa fórmula pel que fa a l'assistència a esdeveniments esportius: 100% de la capacitat en exteriors, i 80% en interiors, com pavellons.

El francès Thomas Lemar celebra amb els aficionats matalassers el primer gol de l'Atlètic contra el Barça (Sergio Pérez / Reuters)

A Catalunya, però, de moment es manté la limitació d'un 60% d'assistència màxima en recintes oberts, i d'un 40% en espais tancats. És la mateixa política que al País basc.

Val a dir que en el cas concret del Camp Nou, els aficionats han arribat al màxim d'assistència permès només en un dels cinc partits disputats fins ara.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut