La canonada de l'actual minitransvasament de l'Ebre cap al Camp de Tarragona

L'obra per portar aigua de l'Ebre a Barcelona es podria fer en 8 mesos, diuen ara els enginyers

Malgrat que entitats ebrenques i govern s'oposen a la interconnexió de xarxes, col·legis d'enginyers i d'economistes defensen que és la solució més ràpida a la sequera

Actualitzat

Construir una canonada per portar aigua de l'Ebre fins a l'àrea metropolitana de Barcelona es podria enllestir en vuit mesos, segons l'Observatori de l'Aigua format pel Col·legi d'Enginyers i el d'Economistes. Això són deu mesos menys dels que aquest mateix col·lectiu tècnic va plantejar en una primera proposta el desembre passat.

Després de revisar l'estudi, l'observatori veu possible escurçar terminis si el govern la considerés una obra d'emergència davant la sequera. En l'àmbit tècnic, defensen que la canonada de 65 quilòmetres per connectar les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona i el sistema Ter-Llobregat no presenta grans complexitats.
 

Solució puntual a l'espera de les dessaladores

La canonada estaria feta en menys d'un any, mentre que les plantes dessaladores de la Tordera i el Foix previstes pel govern no s'acabaran abans del 2028. Per això, segons el president de la comissió d'aigua del Col·legi d'Enginyers de Camins, Carles Conill, la connexió de xarxes és la solució més ràpida als problemes de falta d'aigua a les conques internes.

"És l'única solució, l'única infraestructura que creiem que en aquests vuit mesos que hem plantejat podria donar servei abans que ens trobem amb els embassaments buits."

La possibilitat d'un transvasament i de la interconnexió genera un fort rebuig entre les entitats de les Terres de l'Ebre, que recorden que el delta està en retrocés per la falta de sediments i que temen que un cop construïda la canonada funcioni habitualment i no només en situacions d'excepcionalitat.

El govern tampoc n'és partidari. En unes declaracions a RTVE aquest dimecres, el president Pere Aragonès ha tornat a descartar la interconnexió de l'Ebre amb Barcelona encara que l'obra es pugui fer molt més de pressa que qualsevol altra de les infraestructures planificades per fer front a la sequera.

Com es faria la connexió?

La proposta tècnica preveu construir una canonada de 65 quilòmetres que uniria Tarragona amb Sant Miquel d'Olèrdola, a l'Alt Penedès. També s'hi construiran dues estacions de bombeig que permetrien transportar aigua en les dues direccions: de l'Ebre cap a Barcelona, però també a l'inrevés. 

Els enginyers plantegen portar a Barcelona l'aigua de l'Ebre que ara s'envia a Tarragona a través del conegut com a minitransvasament de l'Ebre i que no s'utilitza. La concessió actual és de 4 metres cúbics per segon i, segons les últimes dades, el Consorci d'Aigües de Tarragona en fa servir poc més de la meitat. Els enginyers calculen que es podrien enviar a Barcelona uns 1,5 metres cúbics d'aigua per segon

L'embassament de Sau, sota mínims
L'embassament de Sau, sota mínims (Gerard López / ccma)

Amb aquesta aigua plantegen resoldre de manera puntual el greu problema de la sequera a les conques internes, una situació que ha portat el govern a posar en marxa un paquet de restriccions a 239 municipis on s'ha establert un límit de consum d'aigua de 200 litres per habitant i dia. Mentrestant, set municipis de l'àrea de Barcelona reduiran la pressió de l'aigua a partir de l'11 de març.
 

L'Ebre, ple a vessar per les pluges al nord de la península

Aquesta proposta coincideix amb una situació d'alerta davant la crescuda del riu Ebre, que baixa molt ple per les pluges dels últims dies al nord de la península. La punta per l'avinguda del riu arribarà divendres a Saragossa amb uns volums d'entre 1.600 i 1.700 metres cúbics. 

La crescuda del riu Ebre al seu pas per Saragossa, dimecres (EFE/Javier Cebolleda)

És una situació que contrasta amb l'emergència de bona part de les conques internes catalanes amb els embassaments al 14,7%. El pantà de Mequinensa, on la crescuda de l'Ebre arribarà diumenge, està al 80%, i els gestors del pantà no descarten haver de desembassar.
 

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut