A partir de l'11 de març  es reduirà la pressió de subministrament de l'aigua en set municipis on se supera el llindar diari estipulat
A partir de l'11 de març es reduirà la pressió de subministrament de l'aigua en set municipis on se supera el llindar diari estipulat

Menys pressió de l'aigua a 5 municipis de l'àrea de Barcelona que gasten més del permès

L'AMB aplica aquesta mesura a Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Just Desvern i Sant Vicenç dels Horts

RedaccióActualitzat

Continuen en marxa les mesures per combatre la sequera. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) redueix des d'aquest dilluns la pressió de l'aigua a cinc municipis: Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern. L'últim municipi més no estava previst inicialment en el paquet de restriccions anunciades del pla de sequera.

Són els municipis que superen el llindar diari estipulat, 200 litres per habitant i dia, el consum màxim en la fase d'emergència per sequera.

Un altre municipi del Baix Llobregat on des de l'octubre ja tenen menys pressió a les aixetes és Cervelló. I encara hi ha una setena població, Tiana, que té previst rebaixar la pressió el 17 de març, però només durant la nit.

La baixada de pressió és una mesura consensuada amb els ajuntaments afectats i amb les companyies subministradores d'aigua, aplicant el pla metropolità de contingència operacional en temps de sequera aprovat per l'AMB.

 

La mesura es podria ampliar a altres municipis

En cas que continuï la situació actual d'emergència, la mesura es podria aplicar a altres municipis metropolitans, prioritzant els que tenen dotacions més elevades.

Amb un consum reduït i similar a l'actual, l'AMB assegura que les afectacions seran mínimes.

L'objectiu és baixar la dotació al màxim per allargar els recursos tant com sigui possible, per si la situació no millora a mitjà termini. Amb caràcter general, la pressió de l'aigua ja està ajustada a l'àrea metropolitana als límits més baixos que permet el reglament.
 

Avís als que més consumeixen

Paral·lelament, l'AMB enviarà les pròximes setmanes una carta als 24.000 abonats domèstics --l'1,5% del total d'abonats de l'àrea-- que fan un consum excessiu d'aigua per demanar-los que en facin un consum responsable.

En la carta se'ls explicarà, a més, que si es detecta que algun usuari ha fet un ús de l'aigua no permès, els ajuntaments tenen la potestat d'obrir-li un expedient que podria comportar sancions econòmiques, d'acord amb el reglament del servei metropolità del cicle de l'aigua.

Se'ls recordarà també que hi ha un seguit d'accions prohibides, com omplir piscines, regar jardins particulars i rentar vehicles.

Es farà arribar també una carta informativa a uns 250 grans consumidors, com indústries o grans superfícies, que superen els 20.000 metres cúbics anuals. Se'ls sol·licitarà un resum de les mesures d'estalvi d'aigua que han posat en marxa fins ara en què es diferenciï l'aigua de procés i la d'altres usos. També es demanarà la previsió de mesures futures, en cas que estiguin concretades.

Actualment, el 25% de l'aigua que consumeixen els 3,3 milions d'habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona prové de la regeneració. Sumada al 33% procedent de la dessalinització, representa que un 58% de l'aigua que es consumeix prové de recursos alternatius que no depenen dels embassaments ni de la meteorologia.

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientCrisi climàticaConsumMeteorologia
Anar al contingut