Una sanitària fa una prova PCR a un veí del barri de Balàfia de Lleida en el marc del cribratge massiu per trobar asimptomàtics de Covid-19
Una sanitària fa una prova PCR a un veí del barri de Balàfia de Lleida en el marc del cribratge massiu per trobar asimptomàtics de Covid-19

Lleida, regió sanitària de Catalunya amb el risc de rebrot més alt

La capital del Segrià ha començat aquest divendres les proves PCR massives al barri de Balàfia per detectar asimptomàtics

RedaccióActualitzat

Totes les regions sanitàries de Catalunya tenen un risc de rebrot de coronavirus alt o molt alt. Només a les Terres de l'Ebre l'índex és mitjà.

I la regió que, ara mateix, té un risc més alt de rebrot és Lleida, a força distància de les altres.

Risc de rebrot per regions sanitàries Catalunya
Risc de rebrot per regions sanitàries Catalunya (CCMA)

Per aquest motiu, aquest divendres han començat les proves PCR massives per detectar asimptomàtics amb la Covid-19 a la capital del Segrià, concretament al barri de Balàfia.

La setmana vinent se'n faran en quatre barris més de la ciutat. D'aquesta manera es volen trencar les cadenes de contagi, que han fet que ara mateix la regió sanitària de Lleida tingui el mateix risc de rebrot que al juliol, que és quan es va haver de confinar Lleida i set poblacions del Baix Segre.

Cua de veïns per fer-se la prova PCR al cribratge massiu per trobar asimptomàtics de covid-19 al barri de Balàfia de Lleida (ACN / Oriol Bosch)

Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre són les poblacions on la Generalitat ha prorrogat 15 dies les mesures restrictives d'aforament i activitats, com, per exemple, que la restauració tanqui a les 12 de la nit o que les terrasses només es puguin ocupar el 50%.

Una mesura que l'alcalde Miquel Pueyo creu que s'hauria de reconsiderar.

"Em preocupava que limitant aquest espai estiguéssim impulsant, sense voler-ho, una mena d'oci "clandestí", que pot tenir lloc en una casa, en un pis, en el racó del jardí o en una cantonada de la ciutat."

 


En roda de premsa aquest divendres, la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha apel·lat a la necessitat de tallar les cadenes de contagi:

"Ens estem posant a nivells de principis de juliol, i això no és bo. Ens hi juguem la represa de l'activitat laboral i la represa de l'escola, necessitem reduir aquest número de casos actius."

La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el subcap del SEM a Lleida, Sergi Hijazo, han comparegut aquest divendres (ACN/Oriol Bosch)

Salut i la Paeria han fet una crida a les persones d'entre 18 i 40 anys que són asimptomàtiques i que considerin que han estat en una situació de risc, per exemple vora una persona que ha donat positiu, perquè vagin a fer-se una prova PCR. Cal que després s'aïllin, fins que tinguin el resultat.

"Soc treballador essencial, i des de l'inici de la pandèmia no ens han fet cap prova. Desconec si contagio a la meva família o tercers", diu Miguel Trinidad, un veí de Lleida que ha anat a fer-se la prova

Evolució de l'índex de risc de rebrot a la regió sanitària de Lleida
Evolució de l'índex de risc de rebrot a la regió sanitària de Lleida (CCMA)


Seguiment a Badalona i Reus

Aquest dissabte entra en vigor la prohibició de fer reunions de més de 10 persones a tot Catalunya. La justícia hi ha donat el vistiplau. També s'han aplicat altres mesures per frenar els contagis a diferents municipis.

Com a Badalona, on es fan porta a porta PCR al barri de la Salut i també cribratges massius. Els testos a domicili, que acaben aquest dissabte, es fan en uns blocs de pisos on hi ha casos localitzats. A partir de dilluns, fins dimecres, també es faran cribratges massius a la ciutat, als CAP de Llefià i el Gran Sol.

Els testos estan dirigits especialment a les persones d'entre 15 i 40 anys del barri de Llefià, la franja d'edat i la zona en què s'han detectat més casos. Tot i això, també podran fer-se la prova veïns d'altres barris.

Cua per fer-se PCR a l'exterior del CAP Sant Pere de Reus
Cua per fer-se PCR a l'exterior del CAP Sant Pere de Reus (ACN / Eloi Tost)

D'altra banda, Reus ha fet aquest divendres balanç de la primera setmana amb mesures específiques per impedir l'escalada de contagis per coronavirus. La corba ha començat a baixar, però encara es mantenen les restriccions.

Es van fer la meitat dels testos previstos, un total de 1.770 proves, i 23 persones van donar positiu. Els resultats de les proves PCR de la passada setmana han fet aflorar una taxa de positius d'un 1,3%, mentre que la mitjana catalana és de 2,4.


Dades a Catalunya

Catalunya ha registrat aquest divendres un increment destacat de casos de Covid-19, amb 1.272 nous confirmats per PCR, cosa que eleva la xifra total fins als 104.791, segons l'últim balanç de Salut. La xifra total de casos amb totes les proves és de 126.849 (1.350 més en les últimes hores).

Des de l'inici de la pandèmia han mort 12.994 persones, nou més respecte a l'últim balanç. Per altra banda, els hospitals sumen 665 pacients ingressats, set més respecte a l'última actualització. El risc de rebrot continua augmentant i ja s'acosta a 200 (194,64), per sobre del 175,96 registrat la setmana de l'11 al 17 d'agost. En paral·lel, la velocitat de propagació del virus (Rt) es manté per sobre d'1: a 1,13.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut