Liz Truss en una entrevista a la BBC
Liz Truss ha fet una entrevista a la BBC (Reuters)

Liz Truss demana perdó "pels errors" comesos i descarta plegar

La primera ministra britànica es disculpa després que el nou ministre d'Hisenda va tombar tot el seu pla fiscal

Redacció/AgènciesActualitzat

Liz Truss segueix convençuda a seguir en el càrrec, davant les veus que li demanen que plegui. La primera ministra britànica assegura que serà la candidata conservadora a les pròximes eleccions generals.

En una entrevista a la BBC hores després que el seu nou ministre d'Hisenda va enterrar el pla econòmic que havia anunciat, Truss ha demanat perdó "pels errors". "Vull acceptar la responsabilitat i demanar perdó pels errors que he comès", ha dit.

També ha reconegut que va anar "massa lluny i massa de pressa" quan va plantejar reformes com la baixada de l'IRPF a les rendes més altes. I ha afegit que el nou ministre econòmic, Jeremy Hunt, tirarà endavant "una nova estratègia per restaurar l'estabilitat econòmica". "Hauria estat irresponsable no canviar de rumb", ha afegit.

I és a aquesta estabilitat a què ha apel·lat per defensar la seva continuïtat a Downing Street. "L'important és que he estat escollida per aconseguir resultats per a aquest país. Ens enfrontem a moments molt durs. Simplement, no ens podem permetre passar el temps parlant del Partit Conservador en comptes dels objectius que hem d'assolir", ha afirmat.

La primera ministra abandonant aquest dilluns el parlament britànic en un cotxe conduït per l'equip de seguretat
La primera ministra abandonant aquest dilluns el Parlament britànic (Reuters/Henry Nicholls)

Hores abans, Hunt va revertir la pràctica totalitat de les mesures fiscals que la primera ministra havia adoptat i que constituïen la columna vertebral del seu programa de govern.

Així, va anunciar que anul·la la rebaixa de l'impost sobre la renda i que els ajuts per limitar la factura energètica per a empreses i llars, que havien de durar dos anys, s'acabaran a l'abril.

Hunt va assumir el càrrec en substitució de Kwasi Kwarteng, que va ser destituït per Truss després del caos generat als mercats financers arran de la presentació, el 23 de setembre, d'un pla fiscal sense detalls de com reduiria el deute.

El nou ministre ha explicat que els canvis dràstics a aquest pla, per un valor d'uns 32.000 milions de lliures --37.000 milions d'euros-- a l'any, tenen l'objectiu de "garantir l'estabilitat financera" i donar confiança en "el compromís del govern amb la disciplina fiscal".

ARXIVAT A:
Regne UnitLiz Truss
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut