L'IPC es dispara al març fins al 9,8%, la taxa més alta des del 1985

Segons les dades avançades, els preus s'han disparat, sobretot, per l'augment de l'electricitat, els carburants, els aliments i les begudes no alcohòliques

RedaccióActualitzat

La inflació s'ha enfilat el març a un nivell que no es veia des del maig del 1985, fa 37 anys. Els preus han pujat un 9,8% respecte al març de l'any passat.

Un augment que situa els preus 2,2 punts per sobre de l'IPC interanual registrat al febrer, que va ser del 7,6%, segons les dades de l'IPC avançat fetes públiques per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'augment respon a les pujades generalitzades en la majoria d'àmbits, sobretot de l'electricitat, els carburants i els aliments; i les begudes no alcohòliques.

La guerra a Ucraïna ha agreujat l'increment de preus, que ja pujaven des de feia mesos. De fet, l'IPC interanual ha encadenat ja quinze mesos consecutius de taxes positives.

És en aquest context que fa dues setmanes el Banc Central Europeu (BCE) ja va anunciar un avançament de la retirada dels estímuls a l'economia, i la possibilitat d'una pujada dels tipus d'interès -el preu del diner- abans que acabi l'any o a principis del 2023.

Els aliments són l'altre grup que ha contribuït més a la pujada de preus (ACN/Ethan López)

L'INE incorpora en l'IPC avançat una estimació de la inflació subjacent (sense productes energètics ni aliments no elaborats), que al març va pujar quatre dècimes, fins al 3,4%, la més alta des del 2008.


La pujada mensual més alta des del 1977

Pel que fa a l'IPC mensual, la diferència d'aquest mes respecte a l'anterior, els preus, al març, han estat un 3% més alts que al febrer. Amb el sistema de càlcul actual d'aquesta estadística, és la pujada mensual més alta des del 2002, quan es va modificar per adaptar-la a l'evolució del mercat.

Mirant més enllà, però, la pujada del març és el repunt mensual més alt des de l'agost del 1977, fa gairebé 45 anys.  

L'INE té previst publicar les dades definitives de l'IPC del març d'aquí dues setmanes, el 13 d'abril.

La inflació més alta a Alemanya dels últims 40 anys

A Alemanya, la inflació interanual s'ha situat aquest març en un 7,3%, el nivell més alt dels darrers 40 anys, segons l'Oficina Federal d'Estadística.

Per trobar una taxa d'inflació tan elevada cal anar fins a la tardor de 1981, quan els preus del petroli van pujar dràsticament com a conseqüència de la guerra Iran-Iraq.

Des de la invasió russa d'Ucraïna, els preus del gas natural i els derivats del petroli han tornat a pujar notablement i repercuteixen en la inflació.

A l'espera de conèixer la inflació definitiva, que es farà pública el 12 d'abril, el mes de març l'energia es va encarir un 39,5%. Una pujada que s'afegeix a les que ja hi havia hagut al febrer (22,5%), gener (20,5%) i desembre (18,3%).

Pel que fa als aliments, aquest març s'han encarit un 6,2% i els béns en general han repuntat un 12,3%.

L'IPC harmonitzat per a Alemanya, el que es calcula amb criteris comunitaris, es va elevar al març un 7,6% en termes interanuals i un 2,5% respecte al mes anterior.

Una gasolinera al municipi d'Ebersburg, a l'estat federat de Hesse
Una gasolinera al municipi d'Ebersburg, a l'estat federat de Hesse (Reuters/Thilo Schmuelgen)
ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut