Una gasolinera de Menorca
La gasolina és un dels elements que més puja (EFE/David Arquimbau)

L'IPC es dispara fins al 7,6% al febrer, la taxa més alta en 36 anys: què s'apuja més?

L'electricitat, la gasolina i l'alimentació són els tres elements que han tingut més pes en aquest repunt dels preus que, a Catalunya, ha sigut del 7,4%

RedaccióActualitzat

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,8% al febrer en relació al gener, quan va haver-hi una lleu frenada. Ara, a tot Espanya ha pujat 1,5 punts en la taxa interanual i s'ha situat en el 7,6%. És la taxa més alta des del desembre del 1986; és a dir, fa gairebé 36 anys.

La inflació ha quedat dues dècimes per sobre de l'estimació avançada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) fa dues setmanes, una tendència que és poc habitual, segons els experts. Està a 1,5 punts per sobre de la dada interanual del gener.

A Catalunya, la taxa interanual s'ha situat en el 7,4%, més d'un punt i mig per sobre que al gener (5,9%). Es tracta de la variació més alta de la sèrie, que comença a comptar el 2002.

La pujada es deu als preus de l'electricitat. També té a veure amb l'increment dels preus de la restauració, l'encariment del gasoil per a calefacció, dels carburants, els automòbils i d'alguns aliments, com llegums i hortalisses, llet, formatge, ous, pa i cereals.

Les noves dades a l'alça les ha publicat aquest divendres l'INE. Amb la dada ja consolidada de l'IPC interanual, s'encadena la quinzena taxa positiva consecutiva i se sumen tres mesos seguits en taxes superiors al 6%, nivells que no es veien en tres dècades.

La crisi energètica derivada de la invasió russa d'Ucraïna també s'està notant. 

En l'últim any, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit un 51,7%; els olis i greixos han elevat els preus un 28,1% i el transport personal és un 13,3% més car pel cost més elevat dels carburants.

Sense tenir en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual va arribar al febrer al 8,5%, nou dècimes més que la taxa general del 7,6%.

Així ho reflecteix l'IPC en impostos constants que l'INE també publica en el marc d'aquesta estadística.

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut