Una voluntària repartint aigua, aquest dimecres (EFE/EPA/Rajat Gupta)

L'Índia supera els 47 graus i diversos estats ordenen tancar immediatament les escoles

Els habitants de Nova Delhi estan cridats a les urnes dissabte en una convocatòria electoral que no ha tingut en compte els efectes de la crisi climàtica

Una severa onada de calor ha obligat que a bona part del nord de l'Índia s'ordenés el tancament indefinit de les escoles, setmanes abans que els alumnes comencin oficialment les vacances.

La capital, Nova Delhi, amb més de 30 milions d'habitants, és una de les ciutats on s'ha enfilat més el termòmetre, amb temperatures superiors als 47 graus.

Les autoritats de la capital han ordenat "amb efecte immediat" el tancament de les escoles, com també s'ha fet en altres estats on s'ha estès l'alerta vermella, com Haryana, Madhya Pradesh, Panjab i Rajasthan.

Segons el Departament Meteorològic de l'Índia (IMD), l'onada de calor "severa" tindrà especial incidència a les regions del nord-oest del país durant els propers cinc dies.

Fins ara, la temperatura més alta s'ha registrat aquest dimarts a la ciutat de Sirsa, amb 47,8 graus.


I ara, eleccions

Aquest increment de les temperatures coincideix a més amb les eleccions generals de l'Índia, que van començar el 19 d'abril passat i conclouran l'1 de juny, i amenaça de reduir la participació en els comicis més multitudinaris del planeta, amb gairebé 1.000 milions d'electors.

La calor està complicant unes eleccions en què hi ha gairebé 1.000 milions de persones convocades (Reuters/Navesh Chitrakar)

La capital índia votarà aquest dissabte, en la sisena i penúltima fase d'una convocatòria que va començar el 19 d'abril i s'ha tirant endavant obviant els efectes de la crisi climàtica, que no para d'augmentar la incidència d'onades de calor.

Històricament, a l'Índia els comicis s'han celebrat cada cinc anys els primers mesos de l'any, i des de començament del segle XXI sempre s'han fet entre l'abril i el maig, coincidint amb l'època de més calor al subcontinent, però abans de l'arribada de les pluges monsòniques que es comencen a notar des del juny.

Aquesta vegada, la Comissió Electoral de l'Índia s'ha vist obligada a desplegar ventiladors, zones d'ombra i desenes de bidons d'aigua a cada centre de votació.

Tot i això, el més adequat seria votar cap al febrer o el gener, apunta a EFE el fundador de LIFE Índia, Ritwick Dutta, ja que "la calor actual no té res a veure amb el del passat".

Un informe publicat la setmana passada per un grup de científics de l'organització World Weather Attribution adverteix, en aquest sentit, que la crisi climàtica fa 30 vegades més probables les onades de calor a Àsia.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaL'Índia
Anar al contingut