Salen les alarmes per xinxes a Catalunya
Només les xinxes de llit piquen

L'horror de tenir xinxes a casa, explicat per una família de Torroella

Una família amb segona residència a Torroella de Montgrí explica com ha hagut de combatre la plaga

RedaccióActualitzat

"De les xinxes només n'havíem sentit a parlar a les pel·lícules o als llibres". En Jordi Casanovas i la seva parella han hagut de combatre una plaga de xinxes a la segona residència, a Torroella de Montgrí.

Tot va començar cap a finals de juliol, quan van començar a notar picades al cos que no sabien d'on venien. Primer ho van atribuir a les passejades pels aiguamolls de l'Empordà. Es pensaven que s'havien endut algun insecte a casa quan tornaven, al capvespre, però a mesura que van passar els dies van notar que era durant la nit quan els assetjaven. "Vam veure que, cada cop que ens posàvem al llit, l'endemà ens despertàvem amb l'esquena plena de picades, el braç, la cama", ha explicat Casanovas al "Tot es mou", de TV3.

Van fer una cerca a Google i van concloure que havien de ser xinxes. Van anar a una adrogueria, on els van aconsellar quin tractament fer: aspirar totes les superfícies, aplicar-hi calor per fer sortir les xinxes i fumigar-ho amb insecticida.

Van començar pel sofà, però no en va sortir res. "En el moment que el vam posar al matalàs on dormim, les xinxes van començar a sortir", recorda en Jordi. A simple vista, res els havia fet sospitar que s'amaguessin allà, però quan van fumigar-lo va ser evident.

I més encara quan es van decidir a inspeccionar el somier, després d'una setmana de tractament. Tant les làmines com, sobretot, les gomes, tenien aquests inquilins no desitjats. 
 

Una rutina diària costosa i esgotadora 

Van haver de comprar un netejador de vapor i seguir durant dies un ritual bastant pesat i costós. Aspirar, netejar amb vapor, i insecticida cada dia.

Van fumigar sòcols i armaris. Tota la roba, personal i de llit, la van rentar a 60 graus, amb visites a la bugaderia incloses pel que no els cabia a la rentadora. Després, assecar-ho tot a la màxima temperatura. Portaven les peces fumigades en bosses d'escombraries, que llençaven després d'abocar la roba al tambor. Calia portar bosses noves per tornar a endur-se-les a casa. 

També van fumigar sota la porta, per evitar que les xinxes ocupessin altres espais de la casa. 

Van portar coses a la deixalleria, on van avisar del problema. El somier el van acabar llençant. El van deixar al carrer, fumigat i precintat, però algú se'l va endur abans que el recollís el servei municipal. El matalàs, que era nou, l'han aconseguit salvar amb molta fumigació. 

Després de cada ritual, una bona dutxa. Un dels moments més fastigosos que recorda en Jordi és ser a la dutxa i veure com l'insecte li pujava per la cama. "Fàstic màxim", admet. 
 

Ni idea d'on van agafar les xinxes 

París i altres grans ciutats franceses estan en alerta per una plaga de xinxes. Aquesta família va ser a França, però al sud, a Aix-en-Provence, i no creu que el "regal" pogués venir d'allà, perquè van passar uns dos mesos fins que van començar a notar les picades.

"Ni idea d'on ho hem agafat", reconeix en Jordi. "Pot haver sigut un senyor espolsant un llençol des d'un balcó", afegeix, mentre admet que ara viuen "amb la paranoia".

En aquest vídeo pots escoltar el testimoni d'aquest veí de Tiana: 

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut