Barcelona

L'expresident del Brasil Lula da Silva guanya el Premi Internacional Catalunya

L'expresident del Brasil Luiz Ignacio Lula da Silva ha estat escollit per rebre el Premi Internacional Catalunya 2012, segons acaba de fer públic la Generalitat. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el del jurat del premi, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, han anunciat el guardó per a l'expresident brasiler reconeixent "la seva política al servei d'un creixement econòmic just" i el seu tarannà personal "des del qual ha estat capaç d'enfrontar-se amb imaginació i molt coratge a la pobresa i la desigualtat".

RedaccióActualitzat
El jurat ha atorgat el premi a Lula per unanimitat i, segons ha anunciat Mas, si la seva salut ho permet, Lula viatjarà a Barcelona el proper mes de juny per rebre el premi. L'expresident del Brasil ha enviat una carta acceptant el guardó, en la qual afirma que ha rebut amb "alegria i orgull" la notícia, que el referma en la convicció de lluitar per "una societat més justa i democràtica sense fam i sense misèria".

Un home del carrer al capdavant d'una potència emergent

Fill d'una família desestructurada de l'estat de Pernambuco, "Lula", com li deien a casa,  va fer d'enllustrador, de noi dels encàrrecs i de venedor ambulant mentre estudiava Primària. Posteriorment, va treballar de mecànic torner i es va convertir en líder sindical de la metal·lúrgia brasilera. L'any 2003, després d'una llarga carrera política, va ser investit president del Brasil. Era la quarta vegada que ho intentava i la seva irrupció al capdavant d'una potència emergent com el Brasil va ser un terratrèmol polític a tota l'Amèrica Llatina.

Durant el seu mandat, es va caracteritzar per ser un dirigent heterodox. D'esquerres, però fugint de totes les caselles, va exhibir un pragmatisme que va permetre-li treure de la pobresa 29 milions de brasilers i contribuir a fer créixer la classe mitjana. En un món de superhomes de la política, Lula va ser un home del carrer que parlava com un home del carrer, un exmecànic capaç de reconèixer amb els ulls humits que va tenir molta por de no saber-ho fer bé.

L'any passat, Lula va passar el relleu en la presidència del país a Dilma Rousseff, també del Partit dels Treballadors. Fora del govern, l'exlluitador sindical va combatre el càncer de laringe i, un cop superat, ha anunciat que tornarà a la vida política.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut