Madrid

Serret torna de Bèlgica per sorpresa i queda lliure després de presentar-se al Suprem

Surt en llibertat amb una citació per comparèixer pròximament i divendres podrà prendre possessió com a diputada del Parlament

RedaccióActualitzat

Després de més de tres anys, Meritxell Serret s'ha convertit en la primera exiliada que torna de Brussel·les. L'exconsellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha viatjat a Madrid, on ha comparegut davant del Tribunal Suprem de forma voluntària, acompanyada del seu advocat, Íñigo Iruín.

Segons ha informat el mateix tribunal, Serret s'ha posat a la seva disposició i ha regulatitzat "la seva situació processal de rebel·lia". No ha prestat declaració, sinó que ha sortit del tribunal amb una citació per comparèixer el dia 8 d'abril. L'exconsellera està en llibertat provisional sense fiança ni cap mesura cautelar.

Serret surt del Suprem en llibertat provisional (EFE/Zipi)
Serret surt del Suprem en llibertat provisional (EFE/Zipi) (EFE/Zipi)

 

Serret ha assegurat, davant dels mitjans que l'esperaven a l'exterior del Suprem, que està "feliç" i que vol "contribuir a l'estratègia antirepressiva".

"El meu màxim desig és fer els 406 quilòmetres que em separen de Vallfogona de Balaguer, el meu poble, i abraçar la meva família."


La també exdelegada del govern davant la Unió Europea assegura que la seva tornada no és un canvi d'opinió, sinó una decisió "treballada durant temps" i que "molt poca gent coneixia".

Serret no ha aclarit si l'havia comunicat a Carles Puigdemont. Fonts d'ERC han admès que la família de l'exconsellera i Puigdemont desconeixien una operació que només sabien Junqueras i poca gent més.


Serret ha expressat el seu desig de "fer de diputada i pensar que el diàleg serveix per resoldre el conflicte". Així, doncs, serà aquest divendres al Parlament per prendre possessió de l'escó, després de ser elegida en les eleccions del 14 de febrer.

Serret, amb Rufián, quan ha sortit del Suprem (EFE/Zipi)

Per la seva banda, Gabriel Rufián ha assegurat que se sent molt orgullós de la seva companya de partit, que ha fet segons ell "un acte d'enorme valentia". "L'exili és una altra presó per molt que diguin", ha afegit. 

"Actes com el d'avui demostren que la política serveix, perquè, si els polítics no som capaços de demostrar que el diàleg serveix, emprendrem un missatge molt perillós que ens porta a l'antipolítica."


Rufián ha negat rotundament que la tornada de Serret s'hagi d'interpretar com un missatge per a Puigdemont. 

L'exconsellera també ha rebut el suport de Junts, amb declaracions del diputat Clerias; del PDeCAT, amb Genís Boadella, i de la CUP, amb Mireia Vehí. 


Sense euroordre activa

Processada per malversació i desobediència, Serret es trobava en una situació judicial singular, ja que no hi havia euroordre activa contra ella.

Els cas de Serret seria equiparable al dels exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs que van ser condemnats per desobediència però no per malversació. Per tant, previsiblement el procediment contra l'exconsellera d'Agricultura seguirà pel delicte de desobediència, per al qual es preveuen penes de multa i fins a dos anys d'inhabilitació per a càrrec públic.

Segons un comunicat fet públic per Esquerra, la decisió de l'exconsellera Serret --a Brussel·les des del 2017-- , encara que sigui individual, tindrà "implicacions polítiques col·lectives i contribuirà a aclarir, facilitar i revertir el procés judicial contra els centenars d'afectats per la causa general contra l'independentisme".

A Twitter, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat content pel retorn de Serret:


L'exconseller de Cultura Lluís Puig no té previst fer el mateix i continuarà a Brussel·les. 
 

Centenars de persones la reben al seu poble

Després de passar pel Suprem, Serret ha anat cap al seu poble, Vallfogona de Balaguer, a la Noguera. Al matí ja havia dit que el següent objectiu era recórrer els 406 quilòmetres que la separaven del municipi, on s'han aplegat centenars de persones per rebre-la. 

Serret ha fet l'últim tram fins a casa seva a peu, entre aplaudiments i al costat del coordinador d'ERC, Pere Aragonès. 

 

Serret torna de Bèlgica per sorpresa i queda lliure després de presentar-se al Suprem
El retrobament de Meritxell Serret amb veïns, amics i companys ha estat emotiu (ACN/Laura Cortés)

 

Serret torna de Bèlgica per sorpresa i queda lliure després de presentar-se al Suprem
Serret saluda Torrent i consellers d'ERC durant la rebuda al seu poble (ACN/Laura Cortés)

 

Serret s'ha declarat emocionada i agraïda per aquesta rebuda. "Avui és un dia molt feliç", ha afirmat des de davant del domicili dels seus pares.

Entre els congregats, a més d'amics, familiars i companys de la seva època a la conselleria, el president del Parlament en funcions, Roger Torrent, i consellers en funcions com la titular d'Agricultura, Teresa Jordà, o el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el-Homrani, la de Salut, Alba Vergés, o el d'Acció Exteriors i Relacions Institucionals, Bernat Solé. També el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri.

 

Era al País Basc des de dimecres i va creuar la frontera de nit

L'exconsellera era des de dimecres al País Basc i va creuar la frontera durant la nit, segons fonts d'ERC. Sempre ha anat acompanyada, però no pel seu advocat, Iñigo Iruin, amb el qual s'ha trobat a Madrid aquest mateix dijous al matí.

Serret ha fet el viatge des de Bèlgica amb cotxe i acompanyada enmig d'un gran secretisme per la dificultat d'una operació d'alt risc, segons admeten des del partit.

L'exresponsable d'Agricultura podria tenir ara un paper destacat en la direcció del grup parlamentari republicà.
ARXIVAT A:
Meritxell Serret
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut