L'euríbor torna a pujar al febrer, després de tres mesos a la baixa

El principal índex hipotecari tanca el mes al 3,67% i encareix un altre cop les quotes

Anna FarreroActualitzat

L'euríbor torna a pujar aquest mes de febrer després de tres mesos de baixades. La mitjana d'aquest mes --la que serveix per a la revisió de les hipoteques-- és del 3,67%, per sobre del 3,54% del febrer de l'any passat.

Per tant, qui revisi la seva hipoteca a tipus variable amb la referència del mes de febrer assumirà un augment d'uns quants euros en la seva quota. En la pràctica, seran les revisions del mes d'abril les que notaran l'efecte d'aquest euríbor.

Segons el professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC Josep Lladós:

"L'euríbor ha repuntat a l'alça perquè no queda clar quan començarà a baixar. Per tant, ara mateix s'està donant per fet que hi haurà un escenari de disminució progressiva dels tipus d'interès, sobretot a partir de l'estiu, que ens hauria de portar segurament a nivells d'euríbor del 3,5% a finals d'any, més a prop del 3% que no pas del 4%."


La baixada s'endarrereix

En canvi, les hipoteques que revisen el tipus cada sis mesos, un percentatge baix del total, seran les que puguin apuntar-se una rebaixa, ja que fa sis mesos l'euríbor estava per sobre el 4%.

Són males notícies per als que confiaven que amb l'entrada d'any notarien un alleujament de la seva despesa hipotecària. De tota manera no es preveu que hagin de fer front a grans pujades durant el 2024.

Ningú preveu que hi hagi moviments del tipus d'interès tan forts com el 2023, quan a alguns hipotecats se'ls va arribar a encarir la quota 600 euros al mes.


Pendents de quan el BCE abaixi tipus

Durant el 2023 s'esperava que els tipus d'interès que fixa el Banc Central Europeu (BCE) baixessin i l'euríbor va anticipar durant uns mesos aquesta decisió.

Però al gener, en la seva reunió, el BCE va mantenir els tipus d'interès en el 4,5% per seguir lluitant contra l'increment dels preus. De fet, la inflació a la zona euro s'ha moderat, però no prou.

De moment, la institució que presideix Christine Lagarde no va concretar quan començarien a baixar. De les seves paraules només es pot intuir que possiblement serà a l'estiu, i sempre que la inflació de la zona euro estigui al voltant del 2%, que és l'objectiu.

La setmana que ve, el consell del BCE es reuneix a Frankfurt, i no s'esperen baixades de tipus, malgrat que alguns dels consellers, com el president del Banc de Portugal, Mario Centeno, han apuntat que se n'haurà de començar a parlar.

Aquesta espera té efecte directe en l'euríbor, però, de moment, els bancs i els mercats donen per fet que tard o d'hora acabarà passant i les ofertes que ha analitzat el portal Trioteca així ho constaten.

Per això, el seu director general, Ricard Garriga, afirma que a l'hora de contractar una hipoteca "no val la pena esperar més", perquè el BCE podria sorprendre tothom ajornant les baixades de tipus d'interès i "si això arribés a passar, les ofertes es podrien tornar a encarir".

Per part seva, Josep Lladós apunta que en aquest moment d'incertesa el millor seria "buscar una hipoteca que permeti anar renegociant el tipus d'interès, que pot ser variable, i plantejar-se d'aquí un o dos anys canviar-la a tipus fix. O sigui, començar amb un interès variable i estabilitzar-la a tipus fix quan estigui més baix que l'actual".


Cada cop s'ofereixen més hipoteques mixtes

Davant les incerteses, els bancs prioritzen la comercialització de les hipoteques mixtes, en què els primers anys la quota la marca un tipus fix --ara, en molts casos, per sota del 3%--, que habitualment s'aplica durant un període d'entre tres i quinze anys. Després passa a ser variable.

Per alguns experts, cal vigilar. Alerten que al final de la hipoteca pot ser que s'acabi pagant més. Això sí, asseguren que durant els primers anys el fet de tenir una quota fixa ajuda a planificar molt millor l'economia de les llars i de les empreses que també tenen hipoteques.

Al gener, els grans bancs, per captar més clients, ja van rebaixar el tipus fix que apliquen a aquestes hipoteques de diferents maneres. Alguns van optar per rebaixar el tipus fix inicial un any, altres per a un període de tres anys i alguns, fins i tot, més temps.

Ara, la gran majoria de les hipoteques noves es fan a tipus fix o amb aquesta modalitat d'hipoteca mixta.

De tota manera, la demanda d'hipoteques ha baixat. Amb tipus alts no hi ha tanta febre i sovint les compres d'habitatges es paguen amb estalvis o, fins i tot, amb préstecs entre familiars.

 

ARXIVAT A:
HipotequesBanc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut