Un bloc de pisos
El mercat immobiliari s'ha refredat els últims mesos i la compravenda d'habitatges va baixar més d'un 10% al 2023 (ACN)

El préstec entre familiars, la fórmula que dispara la compra de pisos al comptat

Les vendes cauen un 10% i el mercat immobiliari es refreda després del boom postpandèmia

RedaccióActualitzat

Després de sortir de la pandèmia a ritme de rècord, el mercat immobiliari s'ha refredat els últims mesos. En el conjunt del 2023, la compravenda d'habitatges va baixar més d'un 10% a Catalunya respecte a l'any passat, amb una tendència similar al conjunt de l'estat.

Per volum, es nota sobretot en els pisos de segona mà. Tot i que les hipoteques també van a la baixa, per l'efecte de la pujada dels tipus d'interès. En proporció, cauen fins i tot més que les vendes, gairebé un 20% a Catalunya.

Això vol dir que moltes vendes es fan al comptat, en efectiu. D'entrada, per l'arribada d'inversors, però també per una altra pràctica que els notaris apunten: els préstecs entre familiars. 
 

Préstecs de pares a fills

Molts consumidors troben vies alternatives per finançar les operacions sense recórrer als bancs. Les entitats financeres han anat molt de pressa a portar als crèdits l'increment dels tipus d'interès, però no han fet gairebé res per remunerar els estalvis. Una jugada als usuaris que també anima al pagament en efectiu de la compra de l'habitatge, amb crèdits entre familiars.

"Sobretot, es formalitzen préstecs personals o donacions de diners de pares a fills per ajudar-los a la compra de l'habitatge habitual", explica Raquel Iglesias, vicedegana del Col·legi de Notaris de Catalunya.
 

Més de la meitat de compres, en efectiu

Segons les xifres dels notaris, l'any 2023 van passar pels seus despatxos 96.483 compres; més del 50%, 49.393, es van formalitzar sense anar acompanyades d'un préstec hipotecari

Els crèdits entre familiars de primer grau sense interessos no paguen impostos i fer-los davant de notari comporta transparència entre les parts i davant d'Hisenda.

Sí que han de pagar impostos les donacions. Entre pares i fills, el tipus que s'aplica és del 5%, fins als 200.000 euros, i creix en quantitats més elevades.

Més de la meitat de les compres d'habitatges es van fer en efectiu, sense formalitzar hipoteca (Unsplash)

Cau el preu

Les dades de les notaries també indiquen una caiguda del preu mitjà de les operacions, que ara se situa en els 164.000 euros. Això vol dir que s'opta per habitatges menys cars i, per exemple, es venen menys cases unifamiliars i més pisos. 

L'estadística del mes de desembre apunta a una disminució de les compravendes menys acusada que als mesos anteriors, fet que indica que els consumidors esperen rebaixes dels tipus d'interès els pròxims mesos.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeHipoteques
Anar al contingut