L'euríbor ja supera l'1% i les hipoteques s'encareixen 1.400 euros l'any

L'euríbor continua disparat i tanca el mes d'agost a l'1,249 %, quan fa només un any estava al voltant del 0,5 % negatiu

Jordina MolasActualitzat

A mitjans d'abril l'euríbor encara estava en negatiu. No es veia una escalada així de ràpida des de l'any 2000. Amb tot, encara està lluny dels màxims, per sobre del 5 %, que es van veure l'any 2000 i just abans de l'esclat de la bombolla immobiliària.


Les quotes s'encareixen

Això es notarà a les butxaques dels hipotecats, perquè a qui li toqui revisar-la ara, al cap de l'any pagarà uns 1.400 euros més de mitjana. Si s'agafa com a referència una hipoteca mitjana a Catalunya, de 144.000 euros, a tornar en 30 anys amb l'euríbor i un diferencial d'un 1%, les quotes s'encariran 118 euros al mes.

Per això, s'està accelerant la compra de pisos i molts hipotecats es volen passar a hipoteques fixes, les que tenen la mateixa quota cada mes i no s'ha de patir per pujades sobtades dels tipus d'interès.

Des de l'associació d'usuaris financers Asufin, la seva presidenta, Patricia Suárez, alerta que hi ha una allau de peticions per passar hipoteques variables a fixes i recomana anar a una altra entitat i si "aconsegueixes una subrogació, pots millorar les condicions per la teva hipoteca i la teva entitat pot lluitar per quedar-se el client i igualar-te les condicions".


Condicions diferents que el 2008

Això pot desestabilitzar l'economia familiar de moltes llars, però associacions i experts recorden que la situació està lluny del que es va viure a la crisi del 2008. I insisteixen que el panorama dels últims 6 anys, amb un euríbor negatiu, tampoc era normal.

El director de l'Institut d'Estudis Financers, Josep Soler, envia un missatge de tranquil·litat perquè "els crèdits referenciats a l'euríbor i amb una prima moderada, encara són acceptables".

I la presidenta d'Asufin afegeix que "en casos extrems, si una família no pot pagar la hipoteca, podria vendre la casa i saldar el deute". Cosa que amb la crisi immobiliària no es podia fer perquè les vivendes estaven sobrevalorades i "la casa valia menys que el deute que tenien".


Previsions a l'alça

Per a aquest any s'han revisat a l'alça les previsions sobre l'euríbor i ja es creu que podria arribar al 2,5%. Com que la inflació continua desbocada --a l'eurozona ha crescut fins al 9,1 %--, els plans del Banc Central Europeu s'encaminen a continuar apujant els tipus d'interès.

Però, per ara, la pujada dels tipus d'interès no s'està notant en la rendibilitat dels dipòsits. Soler alerta que, "amb la inflació que tenim, no esperem tenir retribucions dels dipòsits. També ens empobriran encara que ens paguin un 1, 2 o 3 % mentre hi hagi una inflació tan disparada".

 

ARXIVAT A:
Hipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut