L'Estat comprarà el 10% de Telefònica i es convertirà en l'accionista majoritari
L'executiu defensa la decisió per la posició estratègica que té la companyia (Europa Press)

L'Estat comprarà el 10% de Telefónica i es convertirà en l'accionista majoritari

L'operació, valorada en més de 2.000 milions d'euros, vol contrarestar l'entrada de la companyia de l'Aràbia Saudita STC Group

RedaccióActualitzat

L'Estat espanyol es convertirà en el primer accionista de Telefónica. Així ho ha acordat el Consell de Ministres, que a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) comprarà un 10% del capital.

L'operació vol contrarestar així, l'entrada de STC Group, l'empresa saudita de telecomunicacions que fa tres mesos va comprar el 9,9% de Telefónica.

L'encara vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha explicat la decisió per la posició estratègica de la companyia espanyola:

"És sens dubte l'empresa més estratègica del país, no només per la seva presència en l'àmbit de les infraestructures de telecomunicacions i en l'àmbit de la innovació tecnològica, sinó també pel seu pes en la seguretat i la defensa".

A més, en una nota enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, Telefónica explica que l'entrada de la SEPI serà amb vocació de permanència i contribuirà a salvaguardar les seves capacitats estratègiques.
 

En la línia dels països europeus

Després de conèixer-se la notícia, Calviño ha assenyalat als passadissos del Senat que la decisió de l'executiu va en la línia d'altres països europeus, com França, Alemanya i Itàlia.

I és que les principals operadores de les tres primeres economies de la zona euro també tenen una participació estatal que fins i tot supera el 10%.

En aquest sentit, el Ministeri d'Hisenda ha concretat que Alemanya ostenta un 13,8% del capital de Deutsche Telekom, França disposa d'un 13,4% d'Orange i Itàlia va adoptar el passat mes d'agost un acord per incrementar fins al 20% la seva participació a Telecom Italia.
 

La relació de l'Estat i Telefónica

L'Estat no tenia cap participació a Telefónica des del 1997, quan el govern de José María Aznar va completar la privatització que ja havia iniciat dos anys abans l'executiu socialista de Felipe González.

L'empresa es va nacionalitzar el 1945, quan el 79,6% del seu capital va quedar en mans públiques. Tot i que la participació estatal va baixar fins al 35,34% al final de la dictadura a causa de diverses ampliacions.

Després que el 1993 la Comissió Europa (CE) acordés la liberalització del sector de les telecomunicacions, el Govern de Felipe González va decidir vendre un 10,7 %. Per la qual cosa, l'Estat va conservar un 21,3 %, que es va acabar perdent el 1997.

Ara, 26 anys després l'Estat tornarà a tenir participació a Telefónica.
 

26.000 milions d'euros en accions

Pel que fa al valor de mercat, la participació del 10% equival actualment a 2.050 milions d'euros. D'aquesta manera, l'Estat podria superar els 26.000 milions d'euros a través del valor que tenen les accions adquirides d'empreses que cotitzen a borsa, -segons les cotitzacions d'aquest dimarts i si finalment la SEPI aconsegueix el 10% de Telefónica-.

I és que la SEPI té un 4,1% del fabricant aeronàutic Airbus, un 10,36% d'Ebro Foods, el 5% d'Enegás així com, una participació del 2,53% del grup IAG, el conglomerat de l'aviació que controla Iberia.

També té un 28% a l'empresa de consultoria i tecnologia Indra i el 20% a Redeia. I a aquestes participacions cal afegir el 16,11% de CaixaBank i el 51% d'Aena a través d'Enaire.

  

 

Anar al contingut