Barcelona

L'Espai Macosa, la memòria industrial del Poblenou

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

Al Poblenou de Barcelona s'ha inaugurat un espai per preservar la memòria de la fàbrica Macosa, coneguda popularment com a Can Girona, una de les indústries metal·lúrgiques més importants de Barcelona. Una exposició permanent que reconeix el paper dels treballadors i les lluites obreres en la història fabril del districte de Sant Martí, el més industrial de la ciutat.

Can Girona, que l'any 1947 es va convertir en Macosa, va ser durant un segle i mig una de les empreses metal·lúrgiques més grans de Catalunya. En el moment de màxima producció s'estenia per una superfície equivalent a 18 illes d'Eixample, en l'extrem del Poblenou de Barcelona més pròxim al Besòs. Ara hi ha un paisatge urbà molt diferent, i els pocs elements que se'n conserven estan envoltats pels edificis de Diagonal Mar i del Front Marítim construïts als solars de l'antiga fàbrica.

Al peu de la xemeneia de 63 metres, la més alta de Barcelona, s'ha inaugurat l'espai Macosa, per preservar la memòria d'una indústria que va tenir més de 2.500 treballadors. Un conjunt de panells fotogràfics mostren la història de la factoria des del seu origen a mitjans del segle XIX.

 

 

La fàbrica produïa ferro per a columnes i grans estructures: des del mercat del Born i l'estació de França fins a la central nuclear de Vandellòs. I sobretot locomotores, rails i vagons de tramvies, trens i metro. S'hi van fer el primer funicular, el del Tibidabo i les primeres escales mecàniques instal·lades a l'estat espanyol, als magatzems de Can Jorba.

L'any 1989 Macosa es va fusionar amb La Maquinista i el 1991 es van integrar al grup GEC-Alsthom, després Alstom. La producció es va traslladar a Santa Perpètua de Mogoda, l'any 1994.

 

 

L'exposició permanent de l'Espai Macosa, situat al carrer Llull a la cantonada amb el carrer de Provençals, ha estat impulsada pel col·lectiu de jubilats Macosa-Alstom i ha rebut el suport del Districte de Sant Martí de l'Ajuntament de Barcelona. L'Espai, creat per l'arquitecte Antoni Vilanova, també fa un reconeixement a les lluites obreres, especialment en els anys finals del franquisme.

Per Ferran Saro, extreballador de Macosa-Alstom i membre de la comissió impulsora de l'Espai Macosa:

"És un reconeixement a la història de la lluita obrera, del moviment obrer. No hi ha cap fet històric important a la històrica lluita obrera i política en què els treballadors de Macosa no hagin participat."

La Torre de les Aigües del Besòs, amb la Casa de Vàlvules, és l'element patrimonial més important que es conserva de l'antic recinte de Can Girona. La torre, que ha estat restaurada, acull la seu de l'Arxiu Històric del Poblenou  i es pot visitar  va ser en el passat un lloc d'assemblees i concentracions obreres.

Ara ha acollit un homenatge als extreballadors de Macosa que han emmalaltit o han mort a causa de l'amiant, sobretot el blau, el més cancerigen, que es feia servir com a aïllant en molts processos productius.

 

 

Miguel Moreno, jubilat d'Alstom, és membre de la plataforma que lluita per conscienciar tota la societat de la importància d'aquest problema de salut pública.

Explica que la pols d'amiant s'estenia per tots els espais de la fàbrica Macosa. Les afectacions s'han anat manifestant al llarg del temps:

"Portem una mitjana de dos o tres morts cada any a causa de l'amiant. En aquest moment tenim cinc companys malalts i en 15 anys han mort 95."

Els jubilats de Macosa creuen que tots els antics treballadors, unes 2.000 persones, estan en risc, i reclamen revisions periòdiques per a la prevenció. Un objectiu pel qual estan treballant des de fa anys, però que s'ha hagut d'enfrontar amb moltes traves burocràtiques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut