El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, conversant amb Felip VI i el president de Paraguay, Santiago Peña
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, conversant amb Felip VI i el president de Paraguay, Santiago Peña (ACN/Norma Vidal)

Sánchez anuncia la creació d'un "gran model" de llenguatge d'IA entrenat també en català

Des del sopar d'inauguració del Mobile World Congress, el president espanyol ha detallat un projecte amb el Barcelona Supercomputing Center per fer aquest nou model

RedaccióActualitzat

Espanya tindrà un "gran model fundacional de llenguatge d'intel·ligència artificial". I serà també en català. S'hi ha compromès Pedro Sánchez en el sopar d'inauguració del Mobile World Congress a Barcelona.

Segons ha detallat el president espanyol, el model estarà entrenat "específicament en castellà i les llengües cooficials".

A més, el projecte es farà en el Barcelona Supercomputing Center. Hi col·laboraran la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE).

L'objectiu és crear un codi d'IA "obert i transparent".

"Esperem que Espanya jugui un paper rellevant en el desenvolupament de la IA."

Tot i l'anuncia, Sánchez ha demanat fer "una reflexió profunda sobre l'impacte d'aquesta tecnologia en la societat, els drets, les llibertats i la democràcia, però també al mercat de treball i al disseny de polítiques públiques".


Aragonès promet 1.000 milions en R+D

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest diumenge que els comptes del govern del 2024 superaran per primera vegada els 1.000 milions d'euros destinats a la recerca, el desenvolupament i la innovació, en una "aposta per la reindustrialització del país basada en el coneixement".

Aragonès ho ha dit en el marc del Mobile Lunch que ha congregat unes 300 persones de l'ecosistema digital a la Fundació Antoni Tàpies. Al vespre, en el sopar, el president de la Generalitat ha reivindicat Catalunya com a "terra d'oportunitats" i com a referència tecnològica gràcies al seu sistema universitari i de recerca i a esdeveniments de primer nivell com l'MWC.

"Som un node tecnològic reconegut internacionalment, amb infraestructures tecnològiques i científiques de primer nivell."

Aragonès ha citat el Barcelona Supercomputing Center i el Sincrotró Alba, entre altres.

Foto de família del sopar inaugural del MWC 2024
Foto de família del sopar inaugural del MWC 2024 (ACN/Norma Vidal)

El discurs del rei

Enguany, la part més política del Mobile World Congress no ha acaparat tantes mirades com en l'època del procés. El discurs del rei Felip VI tampoc ha donat grans titulars.

El monarca s'ha centrat a fer una crida a preservar la seguretat i els drets individuals malgrat els avenços tecnològics i l'impacte de la intel·ligència artificial.

Felip VI també ha destacat la capacitat de Barcelona de "superar-se any rere any" i esdevenir un referent internacional de la tecnologia mundial.

Sánchez ha agraït especialment al monarca que "un any més" sigui a Catalunya per inaugurar el congrés del mòbil: "Gràcies pel vostre compromís constant amb la innovació, el progrés i la ciutat de Barcelona".

L'acte inaugural de l'MWC, també ha comptat amb la intervenció de l'alcalde de Barcelona. Jaume Collboni ha assegurat que els avenços tecnològics estan provocant un "profund canvi de paradigma" i ha advertit que "no hi haurà transformació digital sense progrés social". 

També hi era el president del Paraguai, Santiago Peña, que és de visita a Espanya.

ARXIVAT A:
Mobile World CongressPedro SánchezIntel·ligència artificial
Anar al contingut