El logo del Silicon Valley Bank
El logo del Silicon Valley Bank darrere un vidre trencat (Reuters/Dado Ruvic)

Les tecnològiques del Silicon Valley alerten que perillen 100.000 llocs de treball

El govern dels Estats Units descarta un rescat bancari amb diners públics federals després de la fallida del Silicon Valley Bank

RedaccióActualitzat

Creix la incertesa sobre el futur de centenars de start-ups i empreses tecnològiques nord-americanes afectades per la fallida del Silicon Valley Bank de divendres i la seva posterior intervenció per part del regulador bancari nord-americà californià. 

La secretària del Tresor, Janet Yellen, ha dit que treballa per evitar l'efecte contagi, però ha deixat clar que la situació és molt diferent de la de fa quinze anys i ha descartat el model de rescats bancaris del passat, quan Washington va salvar moltes entitats injectant-hi liquiditat: "No ho tornarem a fer", ha dit Yellen, que també ha volgut transmetre calma assegurant que el sistema bancari nord-americà és sòlid.

De cara al futur immediat, el repte de les autoritats és garantir que els clients del banc intervingut puguin recuperar tots els estalvis. "La preocupació està justificada", com diu l'economista Anthony Chan.
 

Centenars de start-ups en risc

El sistema federal de garantia de dipòsits garanteix, ara mateix, fins a 250.000 dòlars per titular. A partir d'aquesta quantitat, la situació és incerta, sobretot per a les empreses que hi tenen comptes i que han de pagar nòmines aviat. Es calcula que el 98% dels dipòsits del Silicon Valley Bank, gairebé tots d'empreses, no estan coberts pel fons de garantia.

Més de 5.000 empresaris de Silicon Valley han fet públic un comunicat en què demanen a Janet Yellen i la resta d'autoritats que permetin a les companyies poder retirar tots els fons per poder pagar les nòmines, sense límits fixats.

Encara que no demanen un rescat per als accionistes del banc, recorden que representen més de 400.000 treballadors i alerten que una quarta part d'aquests llocs de treball, 100.000, poden perillar. Els inversors i consultors de Silicon Valley esperen que la crisi del banc es resolgui en les pròximes hores, per la compra per part d'alguna de les grans entitats que fa anys que temptegen el sector tecnològic. 

La porta tancada d'una seu del banc a la ciutat californiana de Menlo Park
La porta tancada d'una seu del banc a la ciutat californiana de Menlo Park (Reuters/Jeffrey Dastin)

Busquen comprador 

En paral·lel, continuen les negociacions d'aquest cap de setmana, que s'haurien d'anunciar abans de l'obertura, demà dilluns, dels mercats financers.

Una possibilitat, que ha apuntat la secretària del Tresor, és que es trobi un comprador que assumeixi les pèrdues. En tot cas, la responsable de la Hisenda nord-americana ha dit que la prioritat és que no hi hagi ni contagi ni efecte dòmino cap a altres entitats.


La filial britànica, insolvent

La fallida del Banc de Silicon Valley també ha ampliat la seva ona expansiva fins al Regne Unit, on la filial de la companyia ha confirmat aquest diumenge que es declara insolvent.

El banc d'Anglaterra ja havia activat el programa de compensació per abonar al més ràpid possible als dipositants fins a 96.000 euros, que és la quantitat màxima assegurada pel sistema.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsBancaSilicon Valley Bank
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut