Les sales de concerts podran obrir amb restriccions: "És un primer pas, no la solució"

És l'únic sector que ha estat tancat des del començament de l'estat d'alarma al març

RedaccióActualitzat

Com molts altres sectors, el de la cultura també anirà tornant a la seva activitat de manera progressiva. Segons l'esborrany del govern, primer obririen cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts petites, que no superin els 600 espectadors. Això sí, només podran fer-ho amb un 50% d'aforament.

Han estat vuit mesos amb la persiana abaixada. A partir d'aquest dilluns podria tornar a obrir.

Durant tot aquest temps, els tècnics de so, caps de sala, DJ i tota la resta de personal que forma part de l'engranatge d'aquestes empreses no han pogut treballar. Ara hauran de veure si els surten els números obrint amb aforament limitat i renunciant a part de la seva activitat.

"És un primer pas, però és un pas curtet", opina el director de la sala Sidecar, Roberto Tierz, que considera que el calaix serà justet: "Sense poder vendre begudes i després del concert no poder fer discoteca, realment, els ingressos seran directament per pagar els músics, els tècnics i ja està."

Com la Sidecar, totes les sales petites amb capacitat per a menys de 600 persones podrien obrir amb el 50% de l'aforament a partir de dilluns.
 

 

Espais de cultura

Confien que aquest cop es tingui en compte la seva activitat: oferir música en viu, i no el fet que la seva llicència sigui de sales de festa, que és el que ha impedit que fins ara no hagin pogut obrir.

"Per fi, el Govern ha entès que les sales de concerts són espais de cultura i ens ha inclòs com a tals", ha dit la gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carme Zapata, que ha recordat que aquest sector "és l'únic que fa vuit mesos que està tancat sense interrupció".

Després de celebrar que la Generalitat hagi escoltat la reivindicació del sector, que s'ha sentit discriminat durant tota la pandèmia, Zapata ha afegit que "de tota manera, moltes sales no són rendibles amb el 50% d'aforament", per la qual cosa ha qualificat aquesta mesura de "primer pas, però no solució".

 

"Les sales més grans han decidit no obrir perquè amb les limitacions és millor per a ells continuar hibernant", assegura.

La primera obertura podria donar aire a sales com Jamboree, Luz de Gas i Sala Zero. I a partir del 7 de desembre s'hi podrien afegir sales més grans, com l'Apolo i Razzmatazz.
 

A la següent fase, aquests espais podrien ampliar l'aforament al 70% i les sales grans ja podrien obrir, però amb 50% d'aforament i un màxim de 500 assistents. Al tram 3, l'aforament serà del 70% per a totes les sales, i el màxim es manté en 500 persones, mentre que, a la darrera fase, aquest límit s'amplia fins a 700 espectadors.

 

La campanya de "#L'últim concert"

Les sales han alertat repetidament que la situació era catastròfica i que moltes es quedaran pel camí, no podran tornar a obrir. Calculaven unes pèrdues de fins a 120 milions d'euros fins a finals d'any si la situació no es revertia.

Aquests espais compten amb gairebé 5.000 treballadors directes, la majoria afectats per ERTO des de principis de març, amb un gran nombre de treballadors intermitents, autònoms i pimes que presten servei a l'activitat i amb un extensíssim nombre de músics, tècnics, segells discogràfics, fotògrafs, "bookers", promotors i molts altres professionals afectats pel tancament forçós.
 

Per això, aquest dimecres, 18 de novembre, les sales han programat un concert en streaming, que esperen que no sigui l'últim. Es podrà veure de manera gratuïta a partir de les 20.00 al web www.elultimoconcierto.com.

 

Amb la campanya #L'últimconcert, que es va posar en marxa a principis de novembre, el sector reclamava un pla de rescat i la hibernació de despeses fixes.

 

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut