Les reaccions de l'acreditació dels presos: d'"anomalia" a "espectacle ofensiu"
Oriol Junqueras amb Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats (ACN)

Les reaccions de l'acreditació dels presos: d'"anomalia" a "espectacle ofensiu"

Els presos independentistes volen exercir de diputats però depenen de la mesa del Congrés, amb majoria de PSOE i Podem

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull han recollit aquest dilluns les credencials de diputats i senador al Congrés i al Senat i dimarts es constituiran les dues cambres. Tots cinc han sortit de la presó de Soto del Real al matí en compliment del permís atorgat pel Tribunal Suprem per dur a terme el tràmit.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha explicat que, tan bon punt es constitueixi la mesa, el seu partit presentarà un escrit per demanar la suspensió immediata dels diputats presos. Rivera ha demanat "màxima celeritat" a la majoria de la mesa.

"No hi ha res més antagònic que la sobirania nacional representada a la cambra que voten els ciutadans i una persona que ha intentat liquidar la sobirania nacional, processada i suspesa."

 

En la mateixa línia, el secretari general del Partit Popular, Pablo Casado, ha qualificat "d'ofensiu per a la majoria d'espanyols" i "d'un espectacle de provocació" l'acreditació dels presos independentistes:

"Nosaltres exigirem totes les mesures que siguin necessàries perquè els cinc processats siguin suspesos immediatament."


La socialista i ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha assegurat que l'acreditació dels presos és "una mostra de fortalesa de la Constitució" i considera que això "deixa en evidència els independentistes que volen trencar el marc constitucional, que els permet ser diputats i senadors". Robles ha retret al PP que critiqués la situació:

"Estaria bé que el PP, que s'agafa als tribunals quan li interessa, respectés les decisions dels tribunals."


Respecte a si aquest dimarts seran suspesos per la mesa, la ministra socialista ha defensat l'autonomia del poder legislatiu per decidir sobre el cas.

 

Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull caminant pels passadissos del Congrés (ACN)

 

Des de la sala de premsa de la cambra baixa, la diputada de Vox Macarena Olona ha evitat criticar la decisió del Tribunal Suprem de
permetre als diputats independentistes recollir l'acta al Congrés, però considera que avui "s'ha evidenciat un fracàs de la nostra democràcia". Olona ha qualificat els diputats independentistes electes de "criminals" i ha retret a la resta de partits que no hagin fet res per evitar aquesta situació:

"No tenim cinc polítics, tenim cinc criminals que han tingut la possibilitat d'entrar dins les institucions públiques espanyoles per rebentar la nostra democràcia des de dins."


Jaume Asens, diputat d'En Comú Podem, ha comparegut acompanyat de Gerardo Pisarello i ha parlat d'una situació incòmoda i anòmala al Congrés:

"El partit de les pistoles còmodament instal·lats al Congrés, i en canvi Sánchez i Junqueras han de venir al Congrés emmanillats. Creiem que la imatge d'anomalia democràtica dels quatre presos en aquesta legislatura s'ha d'acabar."


La diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs ha lamentat que Sànchez, Rull, Turull i Junqueras hagin hagut de tornar a la presó després de recollir les credencials de diputats perquè "són candidats electes amb tots els drets intactes". Borràs ha ressaltat la "determinació, força i compromís" dels presos I ha defensat que tots esperen poder exercir el càrrec "sense renunciar a res". Preguntada sobre una possible renúncia, la diputada de JxCat ha sigut contundent:

"Haurà de ser que algú els prohibeixi poder exercir la feina amb què el vot dels ciutadans els ha facultat. Els impediments seran els que decideixin el Tribunal Suprem o la mesa del Congrés."


Borràs ha traslladat que els presos estan convençuts que "la mesa defensarà els drets dels diputats, i que això implica també defensar-los a ells". Dimarts, un cop constituït el Congrés, la mesa que presidirà la socialista Meritxell Batet haurà de decidir si suspèn o no els polítics empresonats.

A les portes del Congrés, Gabriel Rufián ha llegit un manifest de Junqueras i Romeva en què denuncien les prohibicions imposades pel Tribunal Suprem, en referència a no poder celebrar reunions de treball o parlar amb els mitjans de comunicació, "tot i haver guanyat les eleccions a Catalunya".

"Demà tornarem. Demà tindrem la possibilitat de mirar a la cara a qui ens vol empresonats, callats, sotmesos i silenciats. Ho farem amb el somriure de la victòria, d'haver-los guanyat, i la mirada plena de dignitat de qui no té por."


Preguntat per la possibilitat que la mesa pugui suspendre els diputats presos, Rufián ha demanat als membres de la mesa que actuïn com a "demòcrates" i ha demanat "normalitat" al Congrés.

ARXIVAT A:
Judici procésOriol JunquerasJordi TurullJosep RullRaül RomevaJordi SànchezEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut