Aglomeració en una andana de la línia 4 del metro
Els usuaris de la línia 4 del metro viuen un estiu de talls per la renovació de les vies (ACN/Aina Martí)
Barcelona

Les obres d'aquest estiu a Barcelona: talls a metro, tramvia i FGC i més carrils bici

Es canviarà el paviment de trams de les rondes i, del 7 al 17 d'agost, es recomana no accedir a la ciutat per la Gran Via per la coincidència de diverses obres

RedaccióActualitzat

Ha arribat l'estiu i això es tradueix en la multiplicació de les obres als carrers de Barcelona, aprofitant que en aquest període hi ha menys mobilitat. Aquest any s'han programat 47 actuacions, tant de la xarxa viària com de transport públic i d'infraestructures, i 9 pavimentacions, amb una inversió de 16,2 milions d'euros. Aquestes són les més destacades: 


Talls al tram central de la línia 4 del metro

La intervenció que més afectarà el transport públic ja ha començat i és el tall de línia 4 del metro, la groga, per renovar 6 quilòmetres de via, al tram central entre Bogatell i Verdaguer

Els talls són: 

  • Del 26 de juny al 31 de juliol no hi ha servei entre les estacions Bogatell i Verdaguer.
     
  • De l'1 al 25 d'agost no hi ha servei entre les estacions Barceloneta i Verdaguer.

TMB ofereix un servei alternatiu amb autobús. 

Les obres han de permetre millorar la fiabilitat de la línia, reduir el nombre d'incidències, augmentar el confort durant el viatge i solucionar les vibracions per l'ús de la infraestructura, segons l'Ajuntament. 
 

Sense servei la T4 del tramvia 

Un altre tall que ja està en marxa és el de la línia T4 del tramvia, que està fora de servei en tot el recorregut entre el 26 de juny i el 31 d'agost, per les obres de connexió d'aquest mitjà de transport.

Mentre duren les obres, hi ha servei alternatiu de busos entre Glòries i Estació de Sant Adrià.

Aquesta alternació del servei se sumarà a la resta de talls de circulació que es produiran durant els mesos d'estiu a diverses vies transversals que creuen la zona d'obres del tramvia a l'avinguda Diagonal.
 

Talls a Ferrocarrils de la Generalitat 

Una altra intervenció consistirà en la renovació de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) entre les estacions de Muntaner i les Tres Torres. Això implicarà que el recorregut de les línies S1, S2 i L6 entre Gràcia i Sarrià s'hagi de fer amb un servei alternatiu d'autobús del 12 al 20 d'agost.

Aquesta actuació també comportarà ocupacions tant a la calçada com a la vorera, durant el juliol, l'agost i el setembre, a quatre punts de la Via Augusta.

A més, continuaran els treballs previs del perllongament de la línia L8, amb afectacions a la mobilitat i ocupacions de carrils, especialment a l'àmbit més proper a l'Hospital Clínic i al carrer Villarroel, en diversos moments del mes de juliol. Les ocupacions dels carrers Urgell i Còrsega s'allargaran fins al mes de setembre.  

En l'àmbit ferroviari, a Sant Andreu, aquest estiu finalitzaran les obres de construcció d'un nou accés adaptat a la coberta de l'edifici del triangle ferroviari des del carrer Josep Soldevila, que substituirà l'accés actual, i la impermeabilització de la coberta existent i l'execució de la llosa de protecció.
 

S'enllesteixen més carrils bici i se'n comencen de nous

Els mesos de juliol i agost s'aprofitaran per avançar i acabar l'execució dels nous carrils bici.

Alguns ja estan començats i podran entrar en servei aquests propers mesos.

  • El del passeig Maragall - carrer Freser - carrer Rosselló està previst que s'acabi a finals de juliol.
     
  • El de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre la plaça Espanya i el carrer Mineria, acabarà al setembre.
     
  • La reurbanització de la terciana de l'avinguda Diagonal, vinculada al carril bici entre la Facultat d'Empresarials i el Parc de Cervantes, té data prevista d'acabament al juliol.
     
  • El tram de carril bici de Via Augusta, entre Laforja i Dolors Monserdà, finalitza el mes de juliol.
     

El carril bici del carrer Independència, entre l'avinguda Meridiana i Sant Antoni Maria Claret, ha entrat en servei aquest cap de setmana.

Senyalització del carril bici a Barcelona
Diversos trams nous de carrils bici entraran en funcionament a finals d'estiu (Europa Press/Ajuntament de Barcelona)

Les obres d'altres carrils bici encara han de començar. Són aquestes: 

  • Carrer Còrsega, entre Freser i Castillejos
     
  • Carrer Mallorca, diversos trams centrals.
     
  • Gran Via, entre el carrer Mineria i la plaça Cerdà.
     
  • Passeig Marítim, entre l'avinguda Ramon Trias Fargas i el carrer de Trelawny.
     

Obres de Pi i Margall i a l'avinguda Meridiana

La reforma de Pi i Margall s'accelerarà aquest estiu. Aquest mes de juliol s'ha passat a treballar del costat mar al costat muntanya. Això ha permès obrir el carrer al trànsit amb la configuració definitiva, un carril per sentit a tot el carrer, i s'ha restituït el transport públic a la seva ubicació final.

A la Meridiana, durant l'agost els treballs canviaran de costat al tram entre Navas de Tolosa i Espronceda. Hi haurà ocupacions dels carrils ràpids en dates puntuals durant els mesos d'agost i setembre al tram entre Espronceda i Felip II

El pont del carrer Santander està tallat al trànsit des del mes de juliol i fins a principis de setembre per fer-hi obres de reforma i ampliació. 

Altres intervencions són l'inici de la urbanització del carrer Loreto, la del carrer Palafrugell i la de la plaça del Rom Cremat. També finalitzaran les urbanitzacions dels carrers Savina i Cortit o les zones verdes de la Colònia Castells i del barri de Vallcarca.

Vehicles circulant per la ronda litoral
Les obres de l'estiu inclouen la pavimentació de trams de la ronda litoral (Europa Press/Ajuntament de Barcelona)


Pavimentació a les rondes, la Gran Via o el Cinc d'Oros 

Un clàssic de les obres d'estiu és la pavimentació de carrers. Entre les destacades hi ha: 

  • Entre el 8 i el 16 de juliol es pavimentaran diversos trams de la ronda Litoral i la ronda de Dalt.
     
  • Del 27 de juliol al 6 d'agost es faran treballs de millora del ferm a la plaça Cinc d'Oros.
     
  • Del 7 al 17 d'agost es pavimentarà el carril bus de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre el carrer Química i el de Sant Germà. La coincidència amb la construcció del carril bici i amb obres de canalització comportarà una reducció important de la capacitat viària d'aquest punt d'entrada a Barcelona i per això, durant aquest període, es recomana no accedir a la ciutat a través de la Gran Via.
     
  • El 29 i 30 de juliol es pavimentarà el carrer Balmes, entre la plaça Joaquim Folguera i la ronda General Mitre.
     
  • Del 14 al 20 d'agost es pavimentarà el carrer Isaac Newton, entre Bellesguard i avinguda Tibidabo.
     
  • Del 24 de juliol al 6 d'agost, es pavimentarà el passeig de la Vall d'Hebron, entre l'avinguda Jordà i el carrer Arquitectura.
     
  • També hi haurà canvis de juntes de dilatació del paviment i de les estructures de formigó per millorar la qualitat del ferm i la seguretat viària al carrer Comte d'Urgell, al carrer de Casanova i a la plaça Borràs.

 

 

ARXIVAT A:
InfraestructuresTransport públicMetroTramvia
Anar al contingut