La majoria de mesures volen compensar l'escalada del preu de l'energia
La majoria de mesures volen compensar l'escalada del preu de l'energia

Les mesures de Sánchez per reduir l'impacte econòmic de la guerra a Ucraïna

El president del govern espanyol ha anunciat un pla nacional al Congrés centrat principalment en mesures per compensar la pujada del preu de l'energia

Redacció/AgènciesActualitzat

Que l'atac de Rússia a Ucraïna i les sancions de resposta tindran conseqüències en l'economia és un fet. Ja es nota en els preus de les matèries primeres, com el gas o el petroli, en els mercats majoristes, i s'espera que tot plegat afecti la butxaca dels ciutadans.

Per mirar de reduir aquest impacte, Pedro Sánchez ha anunciat una bateria de mesures econòmiques, principalment centrades en l'àmbit energètic. Aquestes són les més destacades:

  • Impulsar un pacte de rendes amb sindicats i patronals per a la moderació dels marges empresarials i els salaris per evitar que la pujada de preus desemboqui en una "espiral inflacionista que redueixi el poder de compra de les famílies".
  • Estendre fins al 30 de juny les mesures fiscals que afecten la factura elèctrica: rebaixa de l'IVA de l'electricitat del 21% al 10%, suspensió de l'impost de generació elèctrica i baixada de l'impost especial de l'electricitat.
  • Accelerar l'aprovació i la posada en marxa del mecanisme RED, que substitueix els ERTO.
  • Pròrroga fins al 30 de juny de la minoració temporal del benefici de les centrals elèctriques no emissores de carboni.
  • Reducció en un 80% dels peatges de més de 600 consumidors electrointensius i pròrroga fins al 30 de juny de les mesures de flexibilitat dels contractes de subministrament de gas natural dels consumidors industrials.
  • Pròrroga fins al 30 de juny del descompte del bo social elèctric, del 60% per a col·lectius vulnerables i del 70% per a col·lectius vulnerables severs.
  • Promoció turística de les destinacions més exposades per compensar l'absència de turistes russos si el conflicte s'allarga.
  • Activació del pla de reducció de consums energètics en climatització o enllumenat als edificis i infraestructures de l'administració general de l'Estat.
  • Dotació de 100 milions d'euros per substituir l'enllumenat públic, per reduir el consum un 70%. També ha previst una altra dotació de 500 milions més per accelerar l'autoconsum elèctric.
  • Nova partida de 1.000 milions per al PERTE d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge amb l'objectiu de desenvolupar nous projectes renovables i d'emmagatzematge, així com la fabricació de sistemes fotovoltaics, eòlics i subministraments bàsics per a la transició energètica.
  • Sol·licitud a la Unió Europea d'utilitzar tots els mitjans per facilitar l'oferta de cereals i oleaginoses als mercats internacionals, així com, si cal, demanar l'activació del mecanisme de l'organització comuna de mercats agraris.

En el mateix discurs, Sánchez ha anunciat que Espanya, finalment, enviarà material militar a Ucraïna i que promourà la inclusió de Rússia en el llistat de paradisos fiscals. A l'àmbit europeu, també proposa avançar en les interconnexions energètiques i adaptar les regles fiscals de dèficit i deute per assegurar la recuperació econòmica.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezUcraïna
Anar al contingut