Una treballadora d'una farmàcia ven una mascareta KN95
Una treballadora d'una farmàcia ven una mascareta KN95

Les mascaretes, més barates: el govern espanyol en rebaixarà l'IVA del 21% al 4%

Ho ha anunciat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat

Actualitzat

El govern espanyol ha anunciat aquest dimecres que rebaixarà l'IVA de les mascaretes d'un sol ús del 21% al 4%. El proper dimarts ho portaran al Consell de Ministres, on tenen previst aprovar un reial decret llei. Les mascaretes d'un sol ús seran, per tant, més barates.

Així ho ha anunciat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant el debat al Congrés d'esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat per al 2021 que se celebra aquest dimecres i aquest dijous:

"Vam ser un dels primers executius de la Unió Europea en regular el preu màxim de les mascaretes al mes d'abril amb l'objectiu de facilitar que fossin accessibles al conjunt de la població, i puc anunciar-los que fem un pas més i rebaixarem l'IVA de les mascaretes del 21 al 4%."

El govern espanyol s'havia compromès a abaixar el preu de les mascaretes de venda al públic i ja havia dit que una manera de fer-ho seria reduint-ne l'IVA.

Montero ha defensat que no ho han pogut fer abans perquè no disposaven del vistiplau per escrit de la Comissió Europea; una garantia que van rebre ahir i que els permet rebaixar l'IVA de les mascaretes fins al tipus mínim del 4%:

"L'IVA de les mascaretes d'ús particular està regulat per normativa comunitària que prohibeix aplicar el tipus reduït, i així ho reconeix la mateixa Comissió Europea en el seu escrit d'ahir. Per descartar el risc que els espanyols haguéssim de pagar una multa milionària per incomplir una directiva, hem esperat a tenir garanties per escrit".

Però, de fet, la Comissió Europea ja va dir al maig que no iniciaria cap procés sancionador si els estats se saltaven la norma, entenent la situació excepcional de la pandèmia.

Per això, països com Portugal, Alemanya o França, ja fa setmanes que apliquen un tipus reduït d'IVA, i d'altres com Itàlia l'han rebaixat fins i tot al 0%.

La ministra ha dit també que vigilaran que aquesta rebaixa de l'IVA s'acabi traduint en una rebaixa del preu final i "i no en un marge empresarial més gran".

Fins ara, Espanya és un dels estats de la Unió Europea que hi aplica un IVA més elevat, i això fa que el preu per al consumidor final sigui més car. Dinamarca, amb un IVA d'un 25%, i Eslovènia, que el té del 22%, són els únics països de la UE que apliquen un IVA superior al d'Espanya.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Economia de butxaca
Anar al contingut