Una dona amb mascareta, un producte que a Espanya té un IVA del 21% (Pixabay/Juraj Varga)

El govern espanyol es compromet a rebaixar el preu de les mascaretes

La rebaixa de l'IVA suposaria un descens de la recaptació per a les arques públiques, que ara és de més 1.500 milions d'euros anuals.

RedaccióActualitzat

Les mascaretes són ara un producte imprescindible que, en el cas d'Espanya, continuen gravades amb el tipus general de l'IVA, que és del 21%. És un dels estats de la UE que hi aplica un IVA més elevat, cosa que fa que sigui més cara. Només la superen Dinamarca, amb un IVA d'un 25%, i Eslovènia, que el té del 22%.

En canvi, en països com França, Alemanya, Portugal o Bèlgica, han impulsat una rebaixa que el situa entre el 5% i el 6%. I als Països Baixos i Itàlia, les mascaretes estan exemptes d'IVA, tot i que els italians han establert que sigui del 5% a partir del 2021. 

El govern espanyol, però, s'ha compromès a abaixar el preu de les mascaretes de venda al públic. Una manera seria reduint l'IVA, però des d'Hisenda insisteixen que cal el permís previ de Brussel·les, perquè és un impost europeu.
 

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que ho consultarà a la Comissió Europea, que en el cas d'altres països ha fet els ulls grossos i ha permès rebaixes de l'impost.

Montero ha matisat que, si no és abaratint l'IVA, el cost de les mascaretes disminuirà per la rebaixa del preu màxim de venda, que es va fixar en 0,96 euros

"D'una forma o altra abaratirem el preu. O a través de la reducció de l'IVA o de la reducció del preu màxim perquè no hi hagi cap ciutadà que tingui dificultats d'accedir a aquesta protecció."

 

Una treballadora d'una farmàcia ven una mascareta KN95
Una treballadora d'una farmàcia ven una mascareta KN95 (EFE / Marcial Guillén)


El cost de la rebaixa de l'IVA

Ara bé, el govern espanyol reconeix que aquesta rebaixa té un cost, perquè l'IVA de les mascaretes pot suposar una recaptació de més de 1.500 milions d'euros anuals. En resposta a una proposta de Ciutadans per rebaixar de l'IVA de les mascaretes, el govern ho ha rebutjat perquè suposaria "una disminució d'ingressos per a l'Estat".

L'escrit de la secretaria d'estat de Relacions amb les Corts, avançat pel diari "El Mundo", assenyala que la rebaixa de l'IVA faria baixar la recaptació uns 1.568 milions d'euros:

"Si se suposa un consum diari de 50 milions de mascaretes, el cost anual de la rebaixa del tipus del 21% al 4% suposaria 1.568 milions d'euros de menys recaptació a l'any"

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
Anar al contingut