Imatge de l'illa Decepció
Imatge de l'illa Decepció

Les cendres dels volcans de l'Antàrtida podrien afectar el trànsit aeri a l'hemisferi sud

La investigació l'han realitzat investigadors catalans

Xavier DuranActualitzat

L'erupció d'un volcà de l'Antàrtida pot perjudicar el trànsit aeri en àmplies zones de l'hemisferi sud. És la conclusió d'un equip de quatre investigadors catalans que han simulat la dispersió de les cendres d'una erupció del volcà de l'illa Decepció i el seu possible impacte. L'estudi s'ha publicat a la revista "Scientific Reports".

Els científics, de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC) i del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BCS), han tingut en compte diferents escenaris meteorològics i característiques eruptives. Van prendre com a referència l'erupció que es va produir el 1970 a l'Illa Decepció, que pertany a l'arxipèlag de les Illes Shetland del Sud.

Les simulacions es van realitzat amb el superordinador MareNostrum 3 del BCS amb un model que el mateix centre ha desenvolupat que s'anomena NMMB-MONARCH-ASH. Els resultats indicaven una gran capacitat de dispersió de les cendres, com explica una de les autores, Adelina Geyer, de l'ICTJA-CSIC:

"Els models ens indiquen que les cendres de les erupcions volcàniques en altes latituds de l'hemisferi sud, com en el cas d'illa Decepció, podrien envoltar el planeta i afectar una gran part de la costa atlàntica d'Amèrica del Sud, Sud-àfrica i Oceania."

Els resultats també indiquen que en determinades circumstàncies se superarien els límits de seguretat establerts. Això afectaria rutes aèries domèstiques i internacionals de Sud-àfrica i els vols que connecten Àfrica amb Sud-Amèrica i Austràlia.

Els investigadors destaquen la necessitat de fer més recerca per poder determinar la possibilitat d'una nova erupció a l'Illa Decepció. També proposen ampliar l'estudi a altres volcans actius del continent antàrtic.

En els darrers anys, algunes erupcions han obligat a suspendre vols i han causat perjudicis a molts viatgers i pèrdues econòmiques a les companyies. Les cendres no només redueixen la visibilitat, sinó que poden provocar avaries en els motors. Entre els esdeveniments més coneguts hi ha les erupcions del volcà islandès Eyjafjallajökull, que el 2010 va afectar de manera important el trànsit aeri.

A l'Antàrtida hi ha desenes de volcans i com a mínim nou es mantenen actius. El de l'illa Decepció és un dels més actius de la regió i ha tingut diverses desenes d'erupcions en els últims 10.000 anys. Les més recents van ser el 1967, el 1969 i el 1970, però més recentment hi ha hagut episodis d'agitació que demostren que el volcà encara està actiu.

Adelina Geyer coordina el projecte POSVOLDEC, un estudi interdisciplinari que té com a objectiu caracteritzar l'estat actual del sistema magmàtic del volcà d'illa Decepció. Alejandro Marti i Arnau Folch, del BSC, i Santiago Giralt, de l'ICTJA, són els altres tres autors de l'article.

Anar al contingut