Madrid

Les 10 frases clau de la declaració de Jordi Sànchez al judici del procés

L'expresident de l'ANC ha negat rotundament que hi hagués un "intent d'assalt" al Departament d'Economia el 20S

Irene VaquéActualitzat

Convençut que el jutgen "per haver estat president de l'ANC", Jordi Sànchez ha defensat al Suprem el caràcter pacífic de la mobilització del 20S. L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana ha condemnat les destrosses als cotxes de la Guàrdia Civil i ha afegit que eren "imprevisibles", atenent a les anteriors mobilitzacions massives de l'independentisme.

Aquests són alguns dels principals moments de la seva declaració, en la sisena sessió del judici, en què han aparegut a escena, per boca del mateix Sànchez i durant un tens interrogatori amb el fiscal, els missatges de WhatsApp sobre el fet que, amb el jutge Marchena, el PP controlava el Suprem "des del darrere."


"Pres polític"

"Em considero un pres polític. Això és un judici polític i crec que la meva obligació com a ciutadà que té la voluntat de donar resposta a la veritat, i davant un tribunal que es presenta amb la voluntat de ser imparcial, vull donar aquesta oportunitat de demostrar-ho. I com que estic convençut que tots els fets que el ministeri fiscal manté contra la meva persona i també l'Advocacia de l'Estat són falsos, no tinc cap temor a poder respondre i poder oferir la veritat als meus conciutadans."

 

El 20S

"És fals el relat que hi va haver un intent permanent d'assalt. Radicalment fals. No hi va haver, ho mantinc, cap risc per la integritat física de cap persona. I no hi va haver cap dany a l'edifici que permetés imaginar en algun moment de la jornada que s'estigués a punt de produir un assalt al Departament."

 

"Jo era responsable d'aquell passadís en la mesura que se'm va demanar aquesta col·laboració. L'obligació d'algú que convoca una manifestació i que és requerit per col·laborar per garantir el bon funcionament, amb criteri encertat o no, no ho sé, però la meva obligació era donar aquesta col·laboració als Mossos. I els Mossos m'ho demanen perquè ho va demanar la Guàrdia Civil: calia obrir un passadís."

 

"Jo no assumeixo la seguretat de res, jo faig unes tasques de serveis d'ordre. La seguretat és competència dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Civil, amb la qual cosa, jo nego la major, no assumeixo res de res."

 

"La comitiva judicial estava desenvolupant amb absoluta normalitat la seva feina. No ho dic jo, ho diuen els tinents, els responsables d'aquella comitiva, davant la jutge Lamela."

 

Els cotxes danyats

"Puc ser independentista, però no idiota: els guàrdies civils no van danyar els vehicles, i per tant, demano que no se m'atribueixin afirmacions que jo no he fet."

 

"No poden justificar, per aquests danys, un relat com si fos un aixecament de 60.000 persones per danyar de manera violenta no només tres vehicles, sinó persones i immobles."

 

"Res feia imaginar que uns pocs poguessin fer danys als vehicles. Va passar, és lamentable i denunciable, sí, però per respecte a la majoria de ciutadans que van participar a la manifestació, no podem inferir que tingués com a voluntat causar danys a persones o béns."

 

"Seria rellevant saber quines mesures va prendre la Guàrdia Civil, perquè és sorprenent que uns vehicles no siguin dipositats en un pàrquing, no siguin protegits, es mantinguin amb armes i, finalment, quan hi ha un risc per a aquests vehicles, no hi hagi una protecció dels agents."

 

 


El whatsapp sobre Marchena i el correu de Xabi Strubell

"No vull ser impertinent. Hi ha whatsapps que s'han enviat que han compromès la dignitat i el bon nom del president d'aquesta sala, i és evident que, pel que ell ha dit, no en sabia res. Amb la qual cosa, estem aquí. Insisteixo. Si el ministeri fiscal considera que aquest correu rellevant..."

 

La resposta al rei

"És cert, i jo ho comparteixo, que no hi ha democràcia sense llei, però el que no pot haver-hi és una llei que ofegui la democràcia."

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésJordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut