Las 10 frases clave de la declaración de Carme Forcadell en el Supremo
Imatge d'arxiu de Carme Forcadell durant el judici al Suprem

Les 10 frases clau de la declaració de Carme Forcadell al Suprem

L'expresidenta del Parlament diu que "cap membre de la mesa tenia la voluntat d'ignorar" el Constitucional i que van posar al davant els drets fonamentals

Irene VaquéActualitzat

Carme Forcadell ha defensat que al Parlament s'ha de poder parlar de tot, sempre que sigui amb respecte pels drets humans. Aquest ha estat un dels eixos de la declaració de l'expresidenta del Parlament al Tribunal Suprem, en què ha remarcat que no volia ignorar els mandats d'un Tribunal Constitucional que ha considerat "polititzat".

Forcadell ha subratllat que va actuar "complint el reglament" del Parlament i posant en valor els drets fonamentals. Aquest és el resum de la seva declaració:

"Vaig complir amb el meu càrrec"

"Jo no vaig participar ni vaig dirigir cap estratègia. Em vaig limitar a complir amb el meu càrrec com a presidenta del Parlament. I, a més, crec que no cal ser jurista per ser presidenta del Parlament."


La mesa no entra en el fons de la qüestió

"L'essència de la democràcia és que la paraula al Parlament ha de ser lliure. Al Parlament s'ha de poder parlar absolutament de tot. Els grups que donen suport al govern i els de l'oposició. El debat ha de ser lliure i una altra cosa són les conseqüències jurídiques del debat."

 

"La jurisprudència fins al moment era: no cal entrar en el fons. No cal valorar la constitucionalitat fins un cop no s'hagi acabat tota la tramitació parlamentària. És veritat que en un determinat moment hi ha un canvi de jurisprudència. No sé si per raons polítiques, si és perquè hi ha hagut un canvi en els membres del Constitucional."

 

"Considero que en els últims anys hi ha hagut una politització del Tribunal Constitucional. I sobretot quan es jutja temes relacionats amb Catalunya, i temes territorials, considero que ha utilitzat criteris polítics, en lloc de criteris jurídics."

 

Òrgan censor

"El Tribunal Constitucional ens estava demanant una cosa que és impossible. Com pot convertir-se la mesa d'un Parlament en un òrgan censor? Que decideixi de què es pot parlar i de què no? La mesa d'un Parlament ha d'afavorir el debat. No es pot permetre que la censura entri al Parlament, perquè això minaria la base del sistema democràtic."

 

No volia ignorar el TC

"Crec que vaig complir amb els deures del Constitucional, amb les observacions que he fet, tenint en compte que no era voluntat de la mesa ignorar el Constitucional, però tenim l'obligació de defensar la inviolabilitat parlamentària, la llibertat d'expressió, el dret d'iniciativa dels diputats i la sobirania del Parlament."


El 6 i el 7 de setembre

"Els lletrats sempre compleixen amb les seves funcions. A més, crec que ho fan amb un excés de zel i autoprotecció, i em sembla molt bé. Però ells es remeten a informes jurídics. Ells fan referències a informes jurídics, nosaltres hem de prendre decisions polítiques."

 

"Per això va durar tant el ple, per preservar els drets de tots els diputats, especialment els de l'oposició, perquè van demanar moltes reconsideracions i es van tramitar totes."


DUI simbòlica

"Es van votar dues propostes de resolució: una de va rebutjar del 155 i l'altra que tornava a insistir a dir que es fes un procés constituent. El preàmbul no es va votar i, a més, el mateix secretari general va dir que els preàmbuls no es votaven ni es publicaven. I crec que un membre de la mesa va remarcar que eren resolucions polítiques sense conseqüències jurídiques."

 

Jutjada al Suprem i no al TSJC

"No entenc com a mi se'm jutja en aquest tribunal, quan entenc que els tràmits parlamentaris han estat exactament iguals, els que han fet els meus companys de mesa. Exactament. Hem fet el mateix, les mateixes admissions a tràmit i, en canvi, als meus companys els jutgen al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per desobediència. Bé, sí que ho entenc..."

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Carme ForcadellJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut