L'autorastreig, la nova mesura de la Rioja per combatre la segona onada de la Covid

La comunitat, la primera a incorporar les noves restriccions del govern espanyol, proposa a la ciutadania que faci un recompte de les seves interaccions

RedaccióActualitzat

Amb qui has estat? Quan? On? Quanta estona? Quatre preguntes simples, però que es compliquen si es demanen totes les interaccions d'una persona en els últims 15 dies. És informació bàsica en un rastreig d'una persona que ha donat positiu de Covid-19: saber qui pots haver contagiat. Una opció que funciona en alguns països és l'autorastreig. La Rioja és la primera comunitat espanyola que vol incorporar aquest protocol.

La Rioja és una de les comunitats que han fet més esforços per tenir una xarxa potent de rastrejadors. A l'inici de la pandèmia, va ser la regió amb una taxa d'incidència de contagis més alta. El govern va centrar els esforços en el rastreig dels casos i va assolir la xifra d'un rastrejador per cada 3.000 a 4.000 habitants en una població de 315.000 habitants a tota la comunitat.

Ara, fa un pas més i demana a la ciutadania que s'impliqui activament en el control de l'epidèmia, a través de l'autorastreig, un sistema per portar el seguiment dels contactes diaris i facilitar-ne la localització en cas que hi hagi un positiu. La mesura encara no està del tot detallada, però Sara Alba, portaveu del govern i consellera de Salut de la Rioja, ha avançat com serà:

"És una mesura simple en la qual cadascú, com a ciutadà, pren nota diàriament en un quadern o en una llibreta de les persones amb les que ha estat aquell dia. Perquè si fos necessari facilitar de manera ràpida la llistat de contactes, guanyem temps"

Un percentatge elevat dels nous casos són persones entre 15 i 29 anys. És el cas del brot que hi ha hagut al poble de Medrano, a pocs quilòmetres de Logronyo, després d'una trobada d'amics. Els 14 positius s'han aïllat a casa i s'han fet més de 400 proves PCR entre els seus contactes. No s'han decretat mesures de confinament, però bona part dels veïns, la majoria gent gran, han decidit tancar-se a casa i pràcticament no surten al carrer.

Carrers buits al poble de Medrano, on els veïns han decidit autoconfinar-se
Carrers buits al poble de Medrano, on els veïns han decidit autoconfinar-se (EFE/ Raquel Manzanares)

Actualment hi ha més de 1.000 persones a la Rioja en quarantena domiciliària.


Pionera en la lluita contra els brots

La Rioja ha provat diverses mesures per combatre els brots. També ha fet enviaments de missatges SMS per grups d'edats per localitzar els possibles infectats i fer-los proves PCR.

Després de ser la comunitat més afectada en l'inici de la primera onada de la Covid, l'índex de contagis va baixar. Però ara torna a pujar, i en deu dies han passat de xifres de 2 a 8 positius diaris a més de 70. Per això, el govern de la regió s'ha afanyat a aprovar les noves restriccions per frenar el coronavirus que ha adoptat el govern espanyol. L'oci nocturn està tancat i ja no es pot fumar si no hi ha distància de seguretat.

Les mesures per combatre els rebrots de Covid-19 les va anunciar divendres el Ministeri de Sanitat entraran en vigor en diverses comunitats autònomes en els pròxims dies, a mesura que es publiquin en els diaris oficials.


Pendents d'aprovar-se a les comunitats

Altres comunitats autònomes estan aplicant mesures per frenar els rebrots. Aquest dilluns, el lehendakari en funcions activarà l'emergència sanitària i el Pla de Protecció Civil d'Euskadi. Els contagis per Covid-19 no cessen i fan preveure una segona onada que volen contenir. D'aquesta manera, Iñigo Urkullu assumirà el comandament únic de la pandèmia. Segons l'article 8 de la llei de gestió d'emergències del País Basc, podrà determinar el confinament de persones o restriccions d'accés a determinades zones, entre d'altres.

Al País Valencià, el tancament de discoteques i bars de copes així com la prohibició de fumar a l'espai públic, si no es respecten els dos metres de distància, entraran en vigor aquest dimarts. La consellera de Sanitat Universal ha celebrat aquestes mesures, que considera de mínims, i ha assegurat que la coordinació en aquest àmbit era necessària.

Des de Madrid, el govern parla de situació continguda i relativa calma. Ara els preocupa el retorn dels ciutadans i ciutadanes que han marxat de vacances fora de la comunitat. Aquest dilluns també es començaran a fer proves PCR a les zones amb més incidència del virus, com ara els barris de Carabanchel o Vallecas. El govern de la Comunitat està enviant missatges SMS aleatòriament a veïns entre els 15 i els 49 anys, a raó de mil persones diàries, per fer-los la prova a les urgències dels centres de salut. Es tracta de localitzar les persones positives asimptomàtiques per aïllar-les, buscar-ne els contactes i establir la quarantena. Moltes persones reclamaven poder fer-se la prova per saber si havien passat la malaltia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut