L'Aula de Teatre de Lleida porta a Fiscalia un nou cas d'abusos, que no hauria prescrit

Segons ha pogut saber TV3, l'alumna es va sentir identificada després de veure el documental "El sostre groc" i l'entitat va activar per primer cop el protocol de prevenció i detecció d'abusos sexuals

Teresa MaciàActualitzat

El documental d'Isabel Coixet "El sostre groc" sobre els abusos a l'Aula Municipal de Teatre de Lleida ha servit per remoure consciències i també emocions, però ha servit també per anar més enllà. Ha permès reobrir el cas. La Fiscalia torna a investigar-ho després que la denúncia de nou exalumnes l'any 2018 contra l'exdirector Antonio Gómez i un professor del centre es va arxivar perquè els abusos havien prescrit.

Ara, segons ha pogut saber TV3, l'Aula Municipal de Teatre ha comunicat un nou cas a la Fiscalia de Lleida, després que una alumna es va sentir identificada en veure el documental.

Per això, el centre ha activat per primera vegada el protocol de prevenció i actuació en cas d'abusos sexuals que va posar en marxa fa tres anys.

La directora, Ares Piqué, explica: "Després de la publicació del documental s'han regirat emocions i, de sobte, algú s'ha adonat que 'jo vaig viure en aquell moment una cosa que no vaig saber detectar i ara m'adono que allò hi tenia alguna cosa a veure, que tenia alguna cosa que potser no estava bé'".

Des que es van destapar els primers casos, l'Aula de Teatre ha fet diverses actuacions de formació per detectar i prevenir els abusos al centre. Segons Piqué, "s'han fet formacions a alumnes, famílies i professors per tenir cada vegada més eines".
 

Un cas no prescrit

Per això, el centre ha constituït una comissió de seguiment que ha recollit tota la informació sobre aquest cas, que va passar el curs 2018-2019 i, segons informacions pròximes, hi hauria implicat un exprofessor que ja va ser denunciat en els primers casos. Però, ara, els fets no haurien prescrit.

Els primers casos denunciats haurien tingut lloc entre el 2001 i el 2008, com va destapar el diari Ara. La regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, assegura: "No sabem quin és l'abast del tot, són gairebé 20 anys a l'Aula de Teatre i sí que creiem que hi ha moltes més noies afectades."

Des que fa uns tres anys es va destapar el cas, hi afegeix: "Hem fet moltes actuacions i les seguirem fent, però com que no hi ha reparació jurídica, tens la sensació que mai has fet prou."
 

Denúncia de la Paeria a la Fiscalia

A finals de l'any passat, l'Ajuntament de Lleida va fer un pas més. Va denunciar a la Fiscalia una desena més de casos d'abusos sexuals durant el curs 2018-2019 a partir del documental d'Isabel Coixet.

La Paeria va demanar que s'investigués els dos professors implicats en els casos d'abusos sexuals i també dues exdirectores de l'Aula de Teatre per no haver denunciat els fets en el seu moment. Els Mossos d'Esquadra també estan recollint dades dels testimonis que apareixen al documental i tancaran un atestat policial.

Serà llavors quan la Fiscalia haurà de decidir si torna a arxivar el cas o arriba a judici.

Aquest és el tràiler del documental "El sostre groc", dirigit per Isabel Coixet i que s'emetrà el 7 de març al "Sense ficció" de TV3:

 

"El sostre groc", guanyador del premi Gaudí al millor documental, demostra la importància de visibilitzar aquests casos. Les seves protagonistes, en recollir el guardó, van fer un emotiu i colpidor discurs:

ARXIVAT A:
Agressió sexualTeatre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut