Barcelona

L'Audiència exculpa un regidor de PxC condemnat a un any i mig per uns pamflets xenòfobs

L'Audiència considera que els pamflets, en què s'afirmava, per exemple, que el permís de circulació dels marroquins només servia per portar camells al Sàhara, són "de caràcter irònic", adjectiu que va fer servir el líder de la formació, Josep Anglada, en defensar-se de l'acusació.

RedaccióActualitzat
L'Audiència de Barcelona ha decidit exculpar un regidor de Plataforma per Catalunya de Vic que havia estat condemnat per un jutjat de Manresa a un any i mig de presó. En un judici en què el líder de la formació xenòfoba, Josep Anglada, va ser absolt, el jutge va condemnar Joan Carles Fuentes per incitar a l'odi racial amb la difusió d'uns pamflets xenòfobs en les eleccions municipals del 2007.

Els magistrats de la secció cinquena de l'Audiència, però, argumenten, en una sentència que ja és ferma, que la incitació de l'odi, com tots els delictes, ha de ser clara i directa, i consideren que en aquest cas "cap de les expressions recollides suposen una invitació directa i convincent a cometre cap delicte en concret" i per tant preval la llibertat d'expressió. Afegeixen que "ens trobem davant d'uns pamflets de caràcter irònic que han de ser considerats per la població com un exercici de reflexió".

La sentència, que estima així el recurs d'apel·lació interposat per l'acusat, també recull que una condemna no es pot basar només en desqualificacions i judicis de valor negatius i recorda que, en democràcia, s'han de permetre les expressions d'opinió.

Uns pamflets "irònics"

Els pamflets, en què s'afirmava, entre d'altres coses, que el permís de circulació dels marroquins només servia per portar camells al Sàhara, ja van ser qualificats d'"irònics" pel líder de PxC, a qui l'Audiència rebutja condemnar pel cas. I és que l'alt tribunal barceloní ha decidit desestimar el recurs presentat per l'associació Jamal El Meziani demanant també la condemna d'Anglada pel mateix cas.

Al novembre del 2011, el jutge de Manresa va absoldre Anglada, a qui es jutjava per haver, presumptament, autoritzat Fuentes a encarregar els pamflets. Per la seva banda, Juan Carlos Fuentes se'l va considerar el responsable d'haver fet fer les 3.000 còpies del pamflet contra el col·lectiu magrebí i repartir-les per les bústies dels militants de la localitat. El jutge el va declarar culpable i el va condemnar a un any i mig de presó, condemna que ara ha quedat revocada.
Anar al contingut