Barcelona

L'Ateneu Barcelonès proposa l'apadrinament de llibres per preservar les peces més deteriorades del seu fons

Una de les institucions culturals amb més tradició del país, l'Ateneu Barcelonès compleix, 150 anys. Entre les diverses iniciatives que s'han pres per commemorar-ho n'hi ha una de ben particular, com és l'apadrinament de llibres, amb el qual es pretén cobrir les despeses de restauració dels molts llibres antics i deteriorats que integren l'ampli fons de l'entitat barcelonina. L'any 2007, l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès ja va impulsar la campanya "Apadrina una paraula", amb la qual proposava combatre l'empobriment de la llengua i recuperar paraules en vies d'extinció. Finalment, la campanya va aconseguir recuperar 11.000 mots, la majoria en desús.

Actualitzat
Les diverses sales de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès reuneixen més de 250.000 documents, fet que la converteix en la biblioteca privada civil més important de Catalunya. Fundat ara fa 150 anys, l'Ateneu té uns fons amplíssims, fonamentalment de llibres dels segles XIX i XX, però també d'èpoques molt anteriors. L'estat de conservació d'alguns d'aquests llibres més antics és precari.

Com s'explica des de l'entitat, moltes de les peces afectades pel pas del temps, les condicions ambientals i l'ús, són "úniques i singulars, amb gran valor històric i patrimonial per la puresa del seu text, la tipografia, la qualitat del paper o les enquadernacions inusuals". A més, avisen que els incunables, manuscrits, cartes, autògrafs o primeres edicions que es troben en mal estat, corren el perill de desaparèixer per sempre.

Per tal d'evitar-ho, cal tenir en compte que netejar, reconstruir i aconseguir la preservació futura d'un d'aquests llibres té un cost que oscil·la entre els cent i els mil euros. Per tot plegat, s'ha posat en marxa una campanya d'apadrinament de llibres, oberta a la participació de tothom, que pretengui, en una primera etapa, recuperar-ne quaranta. A partir de 35 euros, els padrins poden contribuir a les despeses de restauració d'un d'aquests llibres, o, amb una aportació superior, fins i tot fer-se'n càrrec íntegrament.

Els que estiguin interessats a col·laborar en la iniciativa, oberta a tota la ciutadania, ho pot fer a través de la pàgina web de la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès, on trobarà el formulari que permet realitzar la gestió en línia. A més a més, des del mateix espai es pot consultar el llistat de tots els documents per apadrinar.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut