Barcelona

Acaba l'apadrinament de paraules impulsat per l'Ateneu Barcelonès

Els líders polítics catalans s'han sumat a la iniciativa "Apadrina una paraula" per recuperar paraules que han caigut en desús. Fins dissabte, els participants podien incloure les paraules en via d'extinció que vulguin recuperar, explicar-ne el significat i usos o recordar-ne l'origen a través dels portals www.ateneubcn.org/apadrinaunaparaula o www.escueladeescritores.com. A partir de dilluns, totes aquestes paraules en desús s'inclouran en una "reserva de paraules virtual", www.reservadeparaules.com (paraules catalanes) i www.reservadepalabras.org (paraules en castellà), creades especialment per a l'ocasió.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, ha escollit la paraula catalana "singlar" (navegar una nau amb un rumb determinat). Segons Montilla, “els termes de navegació són molt concrets en el seu significat, però també són aplicables en àmbits no marítims, quan es vol significar l’acció de dirigir o donar ordres per no perdre el rumb: quan es té entre mans el destí d’un país, qui en té el comandament el que fa és singlar per assolir el millor rumb i arribar a bon port”. En castellà, el president de la Generalitat ha elegit la paraula "jarana", que “si bé neix del context festiu, és un terme que també s’aplica a aquell soroll que hom provoca per tal de ‘marejar la perdiu’, és a dir, amb intenció d’espatllar els propòsits o els projectes d’un altre”.

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha optat per apadrinar la paraula "balafiar" (malgastar, dilapidar). Segons Carod, “és una paraula pròpia del català nord-occidental, l’ús de la qual arriba fins a Cambrils, primer enclavament litoral del català oriental. És precisament en aquesta població, on vaig néixer i passar la meva infantesa, on vaig fer-la servir ben sovint de petit”.

Artur Mas, president de CiU i cap de l'oposició, ha apadrinat la paraula "mesell" (persona d’una insensibilitat absoluta). Mas apadrina aquesta paraula “amb el propòsit que ni a la política ni als polítics se'ls pugui atribuir aquest adjectiu. En moments de descrèdit de la política i d'abstenció als comicis, cal recuperar el sentit profund de l'actuació política i això passa, precisament, per ser sensibles a la realitat del país que volem governar”.

El president d'ICV, Joan Saura, proposa recuperar la paraula "enraonar" (parlar) “perquè es tracta d’una bonica paraula catalana en desús per una gran part dels i de les catalanoparlants. Enraonar és més que parlar. És una manera de comunicar-se que implica parlar i escoltar. Fer ús de la raó a través de la paraula. És necessari –conclou- estimular l’ús d’aquest concepte en les nostres relacions amb els altres, per tal d’entendre i ser entesos”.

Josep Piqué, president del PPC, ha apadrinat la paraula catalana "pana" (avaria) perquè li recorda la infantesa i perquè és molt similar al mot francès "en panne". En castellà, Piqué ha apadrinat "estipendio" (paga o remuneració), perquè és un mot que considera que no s'usa i li recorda la paraula anglesa "expenditure".

Albert Rivera, president de Ciutadans - Partit de la Ciutadania, ha apadrinat dues paraules. En català, Rivera ha escollit la paraula "calma" (estat d'allò que està exempt d'agitació, de presses) “per la pau i la tranquil·litat que tant desitgem i que tant ens costa d'aconseguir”. La paraula castellana que ha apadrinat Rivera és "vera" (a prop de, al costat de). Segons Rivera aquesta és una paraula “molt emprada al sud d’Espanya i molt poc a la resta, on només perdura gràcies a la famosa copla".
Anar al contingut