Diverses entitats s'han concentrat davant el plenari de la COP28 per reclamar la fi dels combustibles fòssils (3Cat)

El primer esborrany de la COP28 decep: esquiva la supressió de combustibles fòssils

L'Aràbia Saudita i Rússia intenten bloquejar aquest acord que, per les organitzacions ecologistes, és una cessió als productors de petroli

Marta Jerez i Georgina Pujol, enviades especials a DubaiActualitzat

A les dues de la tarda tocades, hora catalana, finalment s'ha fet públic el primer esborrany d'acord de la COP28, un text que ha de marcar l'acció climàtica en els pròxims anys. Ara els delegats de gairebé 200 països hauran de validar o no aquest escrit, de manera que encara no està tot decidit.

El text que ha de marcar l'acció climàtica en els pròxims anys esquiva la supressió dels combustibles fòssils i es conforma a reduir-ne progressivament el consum i la producció per assolir les zero emissions pels volts del 2050. També inclou, com ja es va acordar a la COP27 i 26, l'eliminació dels subsidis als combustibles fòssils ineficients, però no està definit què vol dir exactament. 

El text s'ha fet esperar més de 24 hores, un ajornament que reflecteix l'augment de la tensió entre alguns països. L'Aràbia Saudita i Rússia són els principals bloquejadors d'un acord més contundent, consistent a abandonar la producció i el consum dels combustibles fòssils. 

El president de la COP28 i alhora director de l'empresa estatal petroliera dels Emirats Àrabs Units, Sultan Ahmed al-Jaber, ha admès que encara s'havien de resoldre moltes diferències per arribar a un acord i ha dit que cal "aconseguir un resultat que respecti la ciència i mantingui l'objectiu de limitar l'escalfament a 1,5 graus a final de segle".

 

Al-Jaber ha fixat que els països tenen fins dimarts a les onze del matí --les vuit del matí, hora catalana-- per arribar a un acord.


Ribera: "És insuficient i hi ha elements inacceptables"

Per la seva banda, la ministra per a la Transició Ecològica d'Espanya, Teresa Ribera, ha assegurat que el text és "insuficient" i conté "elements inacceptables". Ribera és la veu de la presidència del Consell de la UE a la cimera. 

Ribera hi troba a faltar orientacions clares sobre "què ha de fer el sector de l'energia per assegurar un declivi ràpid de les emissions". És a dir, definir com es garanteix la progressiva reducció i eliminació dels combustibles fòssils i de quina manera es pot materialitzar que l'accés a la nova energia sigui compatible amb la condició que l'escalfament no superi els 1,5 graus, com exigeix la ciència.

La ministra veu difícil que s'arribi a una solució abans de dimarts a les onze del matí, com vol el president, perquè hi ha molt de desacord entre les parts. Ribera exigeix que, com ha dit Al-Jaber, aquesta COP realment "sigui un punt de no retorn en aquesta dècada crítica".

En un sentit similar s'ha manifestat el comissari europeu d'Acció Climàtica, Wopke Hoekstra, que ha dit que l'esborrany és "insuficient i inadequat". 


Oxfam adverteix que la indústria seguirà extraient petroli

Oxfam alerta que la indústria dels fòssils ho aprofitarà per continuar extraient i venent petroli. Nafkote Dabi, responsable de Política de Canvi Climàtic d'Oxfam Internacional, considera que el terme "unabated", vinculat a l'eliminació gradual dels combustibles fòssils, és un regal servit en safata de plata a aquesta indústria per esquivar qualsevol compromís.  

"És un truc perillós que tindrà impactes catastròfics en comunitats que ja es troben en una posició vulnerable a causa del col·lapse climàtic."    

Des d'aquesta organització creuen que el sector dels combustibles fòssils "interpretarà la reducció com una barra lliure per continuar extraient i venent petroli, carbó i gas". 

Altres organitzacions hi afegeixen que el text queda molt lluny del "nivell d'ambició que mereixen les persones de tot el món".


WWF lamenta que no s'eliminin gradualment els combustibles fòssils

Pel Fons Mundial per la Natura (WWF, en la sigla en anglès), aquest esborrany és "desastrós i molt menys ambiciós que l'última versió", tal com ha subratllat la responsable global de Política Climàtica i Energètica de WWF, Fernanda Carvalho.

Per això, el veuen "decebedor", ja que no dona cap "final a la vista" davant l'escalada de la crisi climàtica. L'esborrany "presenta un bufet d'opcions energètiques, però no una per eliminar gradualment els combustibles fòssils", lamenta.

De fet, adverteix l'entitat, es convida a "l'ús continuat de carbó petroli i gas" i se suggereix que "la captura i l'emmagatzematge nuclear i de carboni es podrien considerar solucions".

Activistes climàtics contra els combustibles fòssils a la COP28 (3Cat)

Greenpeace: "És un insult a la intel·ligència"

Per la seva banda, Greenpeace ha lamentat que el text s'ha escrit "en interès de la indústria dels combustibles fòssils i no de les persones".

La cap de la delegació de Greenpeace a la COP28, Kaisa Kosonen, ha subratllat que el text "obre la porta a una sèrie de falses solucions que beneficiaran la indústria del petroli, el gas i el carbó en lloc de proporcionar un futur segur, just i equitatiu per a totes les persones i éssers vius del planeta".

Per la seva part, el representant espanyol a la delegació de Greenpeace, Pedro Zorrilla Miras, ha dit que l'esborrany és un "insult a la intel·ligència i als països i les persones que més pateixen els impactes del canvi climàtic".

Ha fet referència, entre d'altres, a les onades de calor, els incendis i les tempestes destructives que s'han vist arreu d'Espanya i també a la sequera que viu Catalunya.


Les Nacions Unides demanen ambició

Hores abans que es fes públic l'esborrany, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha assegurat que l'èxit de la COP28 passa inevitablement per assolir un consens sobre la fi dels combustibles fòssils i ha instat els negociadors a ser flexibles i ambiciosos:

"Hem de tancar la COP28 amb un resultat ambiciós que demostri una acció decidida i un pla creïble per mantenir vius els 1,5 ºC i protegir els que són a la primera línia de la crisi climàtica. No ho podem continuar posposant. Estem fora del camí i gairebé fora de temps."

 

Simon Stiell, secretari executiu de les Nacions Unides, també ha reclamat ambició als negociadors:

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut