Façana del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

L'advocada del TJUE avala la demanda col·lectiva de les clàusules terra

ADICAE va presentar un recurs al Tribunal suprem que ha elevat una consulta a la justícia europea

L'advocada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dona per bo que l'associació d'usuaris de banca, Adicae, pugui presentar una demanda col·lectiva respecte a les clàusules terra.

Dubtes del Tribunal Suprem

Adicae va presentar aquesta demanda col·lectiva de 820 casos, que va ser desestimada diverses vegades. Finalment, l'associació va presentar un recurs al Tribunal Suprem. Però aquest tribunal va elevar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea dubtes sobre quina havia de ser la resolució.

L'advocada diu que són casos similars

Ara, l'advocada general europea al·lega que no hi ha cap motiu pel qual no es pugui fer una demanda col·lectiva de casos així. Diu que és cosa del Tribunal Suprem decidir si hi ha similitud entre els casos, però que ha de tenir en compte que tots són casos contra els bancs i que l'objecte de demanda són les clàusules terra incloses en contractes hipotecaris. Segons l'advocada, això pot ser un indici clar que els casos són semblants.

La sentència no arribarà fins als propers mesos

Aquesta és l'opinió de l'advocada general i no és vinculant. Però habitualment, el Tribunal de Justícia acaba dictant sentència en un mateix sentit. La sentència se sabrà en els pròxims mesos.

4 milions d'hipoteques amb clàusules terra

Les clàusules terra es van incorporar durant el boom immobiliari a uns 4 milions d'hipoteques, segons dades de l'Institut d'Estadística recollides per Adicae; més de 750.000 a Catalunya. I, quan va esclatar la bombolla, impedien que les quotes es reduïssin encara que l'euríbor seguís baixant.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeHipotequesBanca
Anar al contingut