L'adeu (o fins a una altra?) de Nikki Haley, la incògnita que no tanca el superdimarts

Després de la victòria que situa Trump com el candidat republicà a la Casa Blanca, la seva principal rival es retira, però sense deixar clar si ho fa de manera definitiva

Actualitzat

Donald Trump ja és l'únic i absolut candidat republicà a la Casa Blanca. L'exgovernadora de Carolina del Sud i exambaixadora de l'ONU sota la seva presidència, Nikki Haley, li ha deixat el camí lliure.

Però val la pena passar pel microscopi com ho ha fet, perquè en els detalls de cada paraula que ha dit, i què no ha dit, hi ha la notícia.
 

Suspèn la seva candidatura, no la finalitza

Aquest ha estat el verb utilitzat per definir el seu anunci. Haley ha mesurat un discurs curt i ben travat per dir que deixa de ser candidata, però que es reserva el dret a continuar fent servir la seva veu per defensar les causes en què creu.

Principalment, són les que abandera un republicanisme conservador que aposta per la limitació dels mandats i el lideratge polític i militar dels Estats Units al món i la lluita contra el socialisme.

Haley ha suspès la campanya després del superdimarts (Reuters/Brian Snyder )

No dona suport a Trump; li reclama que es guanyi els qui l'han votat a ella

"Felicito Trump i li desitjo el millor, igual que li desitjaria a qualsevol persona que vol ser el president del país."

Haley ha contestat d'aquesta manera el que tothom es preguntava: donarà suport a l'expresident? Doncs no de manera clara, de moment.

L'exgovernadora de Carolina del Sud ha posat el pes de la responsabilitat en l'expresident, a qui ha dit que s'ha de guanyar el suport del 30% de votants republicans que l'han votat a ella i, en certa manera, contra ell, en les eleccions primàries fins aquest superdimarts.

Si a la llarga acabarem veient Nikki Haley anant a Mar-a-Lago --la residència oficial de Trump-- a besar l'anell no ho sabem. Aquest dimecres, no ho semblava.

Haley és el passat o el futur?

Pot semblar una pregunta estranya el dia que tira la tovallola, però a vegades les primeres impressions són les bones. Haley té 52 anys. Trump, 77. I malgrat que ara mateix té el partit republicà dominat gairebé de manera reverencial, la pregunta és què passarà quan ja no es pugui tornar a presentar a les eleccions.

A hores d'ara és una incògnita si l'haurà transformat prou perquè sigui només el partit de Trump o figures com Haley tindran marge per recuperar el partit republicà més clàssic.

De moment, Haley ha citat Margaret Thatcher en el seu discurs de comiat. 

"No seguiu la multitud a cegues, penseu sempre pel vostre compte."

Aparquem la temptació de pensar en la campanya presidencial del 2028, que la del 2024 ja és aquí, i serà, ara ja segur que sí, entre Donald Trump i Joe Biden. Entre tots dos, qui aconsegueixi quedar-se els vots de Nikki Haley ho tindrà una mica millor per arribar a la Casa Blanca.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut