Barcelona

El MACBA exposa la polèmica escultura del rei Joan Carles després de la rectificació del director

Bartomeu Marí ha fet pública una carta on demana disculpes i posa el seu càrrec a disposició del consorci del MACBA

RedaccióActualitzat

La polèmica exposició "La bèstia i el sobirà" ha obert aquest dissabte al públic després que el director del MACBA va rectificar la intenció de cancel·lar la mostra. A primera hora eren més periodistes que visitants els que es miraven l'obra, que representa una escena sexual amb el rei Joan Carles sodomitzat.

Bartomeu Marí va fer pública una carta divendres on demana disculpes i posa el seu càrrec a disposició del consorci del MACBA, convocat dilluns a una reunió d'urgència per tractar d'aquesta crisi.

El director del museu justifica que la pràctica unanimitat de veus de diferents sectors que exigeixen l'obertura de l'exposició han fet que reconsideri la decisió.

També explica que inicialment va pensar que no incloure l'obra d'Ines Doujak i John Barker protegia el MACBA com a servei públic, però que ha vist que les conseqüències han estat justament les contràries.

El mateix divendres, poc abans de la rectificació de Marí, hi ha hagut moltes reaccions contràries a la cancel·lació de l'exposició.

Els treballadors del museu han fet un comunicat per mostrar la seva decepció i han qualificat la situació creada d'"indigna d'un museu públic" com el MACBA. Reclamaven que s'obrís l'exposició amb totes les obres seleccionades. Segons els treballadors, això només és el símptoma d'una situació que el MACBA arrossega des de fa sis anys, i demanaven que es revisi el model de direcció del centre.

També s'afegien a les crítiques els artistes que participen en l'exposició, que qualificaven la decisió d'autoritària i contrària a l'esperit de la mostra.

Per la seva part, el CoNCA, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts, organisme assessor del govern, també ha lamentat la decisió, que ha considerat precipitada i contrària al "principi irrenunciable de la llibertat de la creació artística". En un comunicat, han lamentat que aparentment la decisió de tancar la mostra no respongui a criteris artístics.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, al seu torn, ha manifestat que confiava que els responsables arreglarien la situació. "No m'agrada que tot això s'hagi produït, però crec que s'ha de fer confiança als directors perquè resolguin i afrontin la competència que ells tenen. Jo no comentaré res fins que no tingui tots els elements i consideri que el director ha fet tota la feina que havia de fer", ha manifestat.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut