Forcadell durant el discurs d'aquest dissabte en l'acte del cinquè aniversari de l'1-O (ACN/Jordi Borràs)
Forcadell durant el discurs d'aquest dissabte en l'acte del cinquè aniversari de l'1-O (ACN/Jordi Borràs)

La xiulada a Carme Forcadell centra l'endemà de l'aniversari de l'1-O

L'expresidenta del Parlament rep el suport de diversos líders polítics i socials després de rebre una escridassada en la commemoració dels cinc anys de l'1-O

Actualitzat

La xiulada que va rebre Carme Forcadell en l'acte del Consell per la República per commemorar els cinc anys del referèndum de l'1-O continua portant cua.

Diversos líders polítics s'han pronunciat en les últimes hores sobre l'escridassada a l'expresidenta del Parlament.


En una entrevista a TV3, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va considerar "absolutament lamentable" la xiulada a Forcadell i va recordar els més de tres anys que l'expresidenta del Parlament va estar a la presó. Aragonès, que va demanar "educació i respecte", va dir que l'escridassada a Forcadell li havia fet "mal al cor".

Aragonès no va ser l'únic polític que va opinar sobre l'escridassada a l'expresidenta del Parlament. També en el programa especial sobre el cinquè aniversari de l'1-O, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va dir que no li havia "agradat" la xiulada a Forcadell i que havia enviat un missatge de suport a l'expresidenta del Parlament.

De tota manera, Turull va afegir que, quan els polítics van a un acte i reben una xiulada, no es poden fer retrets perquè "la gent hi ha estat sempre":

"Quan et xiulen i et critiquen, has de fer una reflexió."


La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, va dir que la xiulada a Forcadell li havia "dolgut" i és un "exemple que l'independentisme està més dividit que mai".

"Tot i que discrepem moltíssim en moltes coses, ha demostrat que ha lluitat per la independència i ha perdut la seva llibertat per això", va afirmar Romero sobre l'expresidenta del Parlament:

"Hauríem de xiular-nos menys i escoltar-nos més."


El president del grup d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, va voler enviar un missatge de "solidaritat i empatia" cap a Carme Forcadell i Marta Rovira per les escridassades que van rebre a l'acte de l'Arc de Triomf:

"Em sembla especialment injust, tractant-se de dues dones que una és a l'exili i l'altra ha patit presó."

Intervenció de Forcadell en l'acte de commemoració del referèndum de l'1-O
Intervenció de Forcadell en l'acte de commemoració del referèndum de l'1-O (ACN/Jordi Borràs)


Puigdemont: "S'està fent servir per desprestigiar el Consell"

L'expresident de la Generalitat i màxim responsable del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha dit que la xiulada a Forcadell no li va agradar i destaca que l'expresidenta del Parlament "va tenir la valentia d'anar a un acte incòmode per al seu espai polític i donar la cara".


En una sèrie de tuits, l'expresident de la Generalitat alerta que s'està aprofitant l'escridassada "per desprestigiar el Consell per la República". Segons Puigdemont, hi ha una estratègia per "arraconar, estigmatitzar i, si cal, ridiculitzar" el que anomena "independentisme de confrontació".

En un missatge dirigit a Esquerra, critica que l'espai de Junts rebi qualificatius com "tarat, hiperventilat, trumpista, xenòfob, corrupte, antipolític". A més, demana "neutralitzar els estrategs de la desunió" després del que considera un "fracàs" a l'hora d'avançar cap a la independència.


Puigdemont conclou que els anys en què hi havia unitat dins l'independentisme es van "fer grans avenços" i, en canvi, la desunió no ha permès "avançar ni tan sols en l'autogovern".

Intervenció de Carles Puigdemont en l'acte de commemoració de l'1-O
Intervenció de Carles Puigdemont en l'acte de commemoració de l'1-O (ACN/Jordi Borràs)

Borràs: "A nosaltres no ens han xiulat"

La presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, creu que "la gent té dret a expressar el seu rebuig". En declaracions a 8TV, Borràs ha afirmat que diversos personalitats de Junts van anar a l'acte i no els van escridassar:

"Jo he estat amb Puigneró, Turull, l'expresident Torra i diputats de Junts per Catalunya i no ens han xiulat en cap moment."

L'exsenador de Junts i mà dreta de Carles Puigdemont durant els primers anys d'exili, Jami Matamala, ha advertit Esquerra que vincular la xiulada a Forcadell amb Junts "és amagar el cap sota l'ala":


Llach: "Em fa vergonya aliena"

El cantautor i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach també ha criticat la xiulada a Forcadell i ha assegurat que li va fer "vergonya aliena". Llach, que és membre del govern del Consell per la República, ha apostat per seguir "junts" i ha agraït a l'expresidenta del Parlament que anés a l'acte:


També ha defensat Forcadell l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, que creu que amb la xiulada a l'expresidenta del Parlament "l'antipolítica ha guanyat". "Quina derrota. Quin mal", conclou:


Sense referir-se explícitament a Forcadell, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha apostat per obrir un nou cicle polític, que creu que "només serà possible amb actituds i veus diferents", i ha demanat que, "per sobre de tot", es faci amb respecte:


Miquel Sellarès, fundador de Convergència Democràtica i antic director general de Seguretat Ciutadana, també ha demanat respecte per l'expresidenta del Parlament:

 

Suport de càrrecs d'ERC

Dirigents municipals d'Esquerra, com l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, o els alcaldes de Manresa i Cardona, Marc Aloy i Ferran Estruch, han defensat l'expresidenta del Parlament destacant la seva trajectòria independentista:


Des de les files dels republicans també hi ha hagut qui, com la delegada del govern a Madrid, Ester Capella, o les diputades Meritxell Serret i Inés Granollers, ha recordat un acte que l'ANC va fer a Lleida l'any 2015.

Forcadell, que era presidenta de l'Assemblea Nacional, va intervenir per frenar una escridassada a Àngel Ros, aleshores alcalde de la capital del Segrià.

 

 

 

ARXIVAT A:
Carme ForcadellReferèndum 1-OProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut