Empleats d'un supermercat fent el repartiment de menjar en una zona de Wuhan, Hubei, Xina
Empleats d'un supermercat fent el repartiment de menjar en una zona de Wuhan, Hubei, Xina
Pequin

La Xina troba el pacient número 1 del coronavirus

El director general de l'OMS ha declarat en roda de premsa a Ginebra que "Europa s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia" de la Covid-19

RedaccióActualitzat

Quan molts països estan entrant al punt àlgid en la seva lluita contra el coronavirus, a la Xina ja han passat els pitjors moments i, a més, les autoritats pensen haver trobat el pacient número u.

Es tracta d'un home de la província d'Hubei, de 55 anys que hauria estat contagiat al voltant del 17 de novembre. Ara, doncs, falta trobar al pacient número zero, el que s'hauria contagiat directament per transmissió d'un animal.

De totes maneres, la Xina no va informar del primer cas fins el dia 5 de gener i aleshores van explicar que aquest havia tingut lloc el 12 de desembre. Les autoritats van fer pública la "nova pneumònia" el 31 de desembre.

El pacient u hauria contagiat uns cinc pacients diaris. El 2019 hi havia a la Xina unes 266 persones contagiades i el nombre de malalts va anar creixent fins que ha superat el seu punt àlgid, segons va anunciar aquest dijous la Comissió Nacional de Salut. Ho ha fet després que la ciutat de Wuhan, l'epicentre del brot, ha registrat només 8 casos.

El repte ara és l'aixecament de les restriccions i el retorn a la normalitat social, industrial i econòmica.

 

 

Xina insinua que l'origen de la pandèmia podria ser als EUA

D'altra banda, un portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès, Zhao Lijian, ha insinuat, per primera vegada, via Twitter, que l'origen de la pandèmia del coronavirus podria ser als Estats Units, abans d'arribar a Wuhan, portada per militars nord-americans en el context d'uns jocs olímpics per a uniformats l'octubre passat.

El seu col·lega Geng Shuang, aquest matí, davant les càmeres, s'ha limitat a dir que hauran de ser els científics que n'estableixin l'origen, però que és irresponsable culpabilitzar-ne la Xina. Pequín demana als Estats Units més transparència sobre les seves dades d'infectats.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS (Reuters)

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus ha declarat en roda de premsa celebrada a Ginebra que "Europa s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia" del Covid-19, quan la xifra de defuncions ha superat la barrera dels 5.000 a nivell mundial:

"Europa ha esdevingut ara l'epicentre de la pandèmia, amb més casos i morts declarats que la resta del món combinada, apart de la Xina. Hi ha més casos declarats cada dia dels que es declaraven a la Xina quan estava en plena epidèmia"

 

De fet, només cal veure Itàlia: una població confinada amb un miler de morts. Des d'aquest dijous compten amb 30 tones de material mèdic i un equip d'experts enviats per la Xina per ajudar-los amb l'emergència.

 

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, confinat

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, s'ha convertit en el primer mandatari occidental que s'ha de confinar pel coronavirus. La seva dona, Sophie Grégoire, ha donat positiu, i ell es mantindrà en aïllament almenys durant 14 dies. Continuarà en actiu i demà es dirigirà al país.

A Austràlia ha estat el ministre de l'Interior, Peter Dutton, que ha donat positiu i, en aquest cas, ha hagut de ser hospitalitzat

 

Desinfectant el metro a Seul, Corea del Sud
Desinfectant el metro a Seul, Corea del Sud (Reuters: Heo Ran)

 

Corea del Sud conté el número de defuncions per Covid-19

Corea del Sud conté el número de defuncions (63 fins l'11 de març) tot i el número de diagnosticats (7.755). Per fer-ho possible, aquest país ha posat tot el seu sistema de sanitat a disposició de la nova malaltia des del primer moment sobretot a les zones més crítiques.

Només cal comparar Corea del Sud amb Estats Units. Tots dos països van anunciar el seu primer cas el 20 de gener. Fins aquesta setmana, Estats Units havia fet tests mèdics a unes 4.300 persones i, en canvi, Corea del Sud els havia fet a 196.000.

 

El Nepal tanca l'Everest
El Nepal tanca l'Everest

 

Coronavirus al cim del món: El Nepal tanca l'Everest

Les mesures contra la pandèmia han arribat al sostre del món. El Nepal ha tancat als escaladors tots els seus pics, inclòs l'Everest, de cara a l'actual temporada.

El país té 8 de les 14 muntanyes més altes del món i ingressa més de 4 milions de dòlars en permisos d'escalada. Els autèntics amuntegaments d'esportistes els últims anys han convertit les vies de l'Everest en una zona de risc.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut