Sitges

La vídua de Stanley Kubrick i el film "Reflejos" inauguren el Festival de Sitges

"2001, una odissea de l'espai" és aquest any cartell i punt de partida de la 41a edició del Festival Internacional de Cinema de Catalunya, el Festival de Sitges. Un homenatge que han viscut aquest dijous en primera persona la vídua de Stanley Kubrick i part de l'equip artístic del film, ara que celebra el seu 40è aniversari. El cinema de terror hi té un espai privilegiat, especialment les pors més quotidianes, com les de la pel·lícula "Reflejos", del francès Alexandre Aja, que també ha inaugurat el certamen.

Actualitzat

Un emotiu homenatge a Stanley Kubrick, el director de "2001, una odissea de l'espai", i la projecció de "Reflejos", del francès Alexandre Aja han inaugurat el Festival de Cinema de Sitges.

La vídua de Kubrick, Christiane, ha recollit el Gran Premi Honorífic del festival en reconeixement a la trajectòria del realitzador, desaparegut el 1999. La dona ha expressat la seva satisfacció pel guardó d'un certament tan "meravellós", ha dit. I ha afegit: "m'han convidat a molts llocs per celebrar la figura de Stanley. Tant de bo que ell ho hagués vist".

Les projeccions d'aquesta edició

Les pel·lícules espanyoles "Sexykiller" i "Prime time" formen part de la secció oficial Fantàstic del Festival de Cinema de Sitges, competint amb 21 films més, com els últims treballs de Michel Houellebecq i Takashi Miike, segons que ha explicat avui el director del certamen, Ángel Sala, que ha presentat el programa definitiu de l'esdeveniment, que aquest any té com a "leitmotiv" la ciència-ficció i que s'inaugurarà el dia 2 amb l'estrena mundial de "Mirrors", del francès Alexandre Aja, conegut per la seva demolidora "Alta tensió".

En la secció oficial es barrejaran pel·lícules de temes clàssics com el vampirisme, "Let the Right One In", amb propostes noves com "Martyrs", que, segons Sala, serà el film més extrem mai vist en aquest apartat del festival. Així mateix es veuran obres provinents d'Àsia i pel·lícules com "Blindness" i "Le possibilité d'une ile".

En la mateixa secció es visionaran "Tokyo", "Absurdistan", "Crows-Episode 0", "Eden Lake", "Fighter", "Hansel and Gretel", "Red", "Surveillance", "Tale 52", "The Broken", "The Burrowers", "The Chaser", "The Cottage", "The Good", "The Bad", "The Weird", "The Sky Crawlers", "Vinyan" i "Your Name Here". El jurat oficial d'aquest apartat l'integraran l'actor i director nord-americà Fred Williamson; l'actriu alemanya Marina Anna Eich; el crític de cinema Álex Gorina; el director i guionista italià Umberto Lenzi i el crític britànic David Pirie.

En la secció Oficial Méliès la competició reforça l'aposta per un cinema de gènere europeu, d'autor, amb pel·lícules com "Dante 01", "Donkey Punch", "Dorothy", "Eden Log", "Intrusos en Manases", "Krabat", "Santos", "Sauna" i "The Hideout". El jurat estarà format per Diego López, editor de la publicació "El Buque Maldito"; Zak Kadison, productor de Fox Atomic, i el director Javier Gutiérrez.

Fora de competició, destaquen les pel·lícules "RocknRolla", de Guy Ritchie; "Transsiberian", de Brad Andersson, i l'espanyola "¡Soy un pelele!", de Hernán Migoya. A l'apartat de Noves Visions, en què s'exploren les noves tendències del fantàstic, s'inclouen propostes des de la radicalitat més independent com "Deadgirl" i "Home Movie" a altres de cinema compromès com "Los Bastardos" i "Otto", de temàtica "zombi-gai".

El festival de Sitges també serà l'altaveu de pel·lícules espanyoles transgressores com "Ramírez", "Versus" i "Embrión". La secció Anima't i Orient Express serviran per donar a conèixer les noves tendències del cinema oriental, que inclouen la renovació de les arts marcials com "Chocolate" o l'autoparòdica "Monster X Strikes Back: Attack the G8 Summit". Per a la matinada tornen a deixar-se les pel·lícules més extremes i, un any més, s'ofereix en l'apartat de "Brigadoon" el cinema més "underground".

D'altra banda, pel dia 10 d'octubre s'ha preparat l'"Eastpak Zombi Walk", que suposarà la invasió de Sitges per part de centenars de zombis, que celebraran una marxa, a la qual donarà sortida l'incombustible cineasta George A. Romero. El festival es clausurarà amb la pel·lícula nord-americana "City of Ember", interpretada per Bill Murray, Tim Robbins i Martin Landau.

A més d'homenatjar "2001: Una Odissea de l'Espai", que podrà visionar-se en la millor còpia de 35 mm que s'ha trobat, el certamen també recordarà a "El planeta dels simis", "Encontres a la Tercera Fase" i "La nit dels morts vivents".

Anar al contingut