Catalunya / Nairobi

La Unesco declara els castells patrimoni cultural immaterial de la humanitat

Els castells han seguit el camí de La Patum i s'han elevat a la categoria de patrimoni cultural immaterial de la humanitat. El comitè per a la salvaguarda del patrimoni de la Unesco, reunit a Nairobi, destaca que els castells "són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural" i proporcionen "un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat". Per això han decidit atorgar-los aquest reconeixement. L'alegria ha esclatat a Valls i Tarragona, que seguien en directe el procés. Als dos municipis s'hi han habilitat diversos espais per celebrar l'esperat veredicte.

Actualitzat
Els impulsors de la candidatura seguien el procés amb optimisme perquè la iniciativa havia passat tots els filtres previs. En fer-se pública la decisió, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, ha afirmat que la declaració "és la culminació de la progressió que els castells han seguit els darrers anys, i alhora, un punt de partida per encarar els reptes de futur". "Estem segurs que aquest reconeixement per part de la Unesco servirà per augmentar l'interès pels castells, per reforçar les colles i augmentar el nombre de seguidors", ha afegit

Des de Nairobi, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat que "la declaració és un reconeixement internacional molt important per a la cultura catalana i per al món casteller en particular", i ha destacat que "aquest reconeixement ens referma la singularitat i ens fa més universals".

El president del Parlament, Ernest Benach, en el seu discurs davant els membres de la convenció, s'ha mostrat molt satisfet: "És un gran dia per als castells, per als castellers i per a tothom que admiri aquesta tradició cultural viva. Els catalans ens sentim orgullosos que les nostres aportacions al conjunt de la humanitat siguin úniques, originals, enriquidores, creatives i arrelades a la tradició, però alhora vives i amb la mirada posada en el futur."

De la seva banda, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, s'ha felicitat pel reconeixement dels castells i altres manifestacions, amb una distinció que ha descrit com "la més alta del patrimoni artístic" i que considera que garantirà la "preservació" i el "respecte" per als elements reconeguts. La ministra ha afegit que la distinció de la Unesco col·loca els castells "en el punt de mira internacional".

Altres reconeixements


A banda dels castells, també han estat proclamats patrimoni immaterial de la humanitat el flamenc; el cant mallorquí de la Sibil·la, d'origen medieval, i la festa dels patis cordovesos. També la dieta mediterrània, candidatura presentada conjuntament per Espanya, Itàlia, Grècia i el Marroc, i la falconeria, presentada conjuntament amb la Unió dels Emirats Àrabs, Bèlgica, la República Txeca, França, Corea del Sud, Mongòlia, Qatar, l'Aràbia Saudita, Síria i també el Marroc.

Amb aquest reconeixement, els castells segueixen el camí de La Patum de Berga, que va aconseguir la declaració l'any 2005.

Sessió enterbolida


La sessió de la Unesco ha començat marcada per una carta d'un grup anticatalanista que alertava que als castells hi pugen menors, però la Unesco l'ha desestimada. Després d'aquest revés inicial, hi ha intervingut la directora general de Béns Culturals del Ministeri de Cultura, que ha considerat la missiva "fora de context i termini", uns arguments que ha fet seus el comitè de la Unesco, que ha advertit que no tindrà en compte el document.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut