Un treballador d'una instal·lació de gas a Ihtiman, a Bulgària
Per ara, els 27 només estan d'acord a posar un topall al preu del gas que ve de Rússia (Reuters/Stoyan Nenov)
Praga

La UE, sense acord per limitar el preu del gas tot i que gairebé s'ha duplicat en un any

Els ministres d'Energia de la Unió Europea sí que tenen consens per fer compres conjuntes de gas a partir de l'any que ve

La Unió Europea continua sense posar-se d'acord per fixar un topall al preu del gas, malgrat que gairebé s'ha duplicat en l'últim any.

Hi ha consens entre els ministres d'Energia dels 27 per posar-lo al que arriba de Rússia, però la Comissió Europea no vol ser tan dràstica amb importadors com Noruega o Algèria, amb els quals prefereix negociar individualment.

En la cimera d'aquest dimecres a Praga, s'ha decidit que dimarts que ve, 18 d'octubre, Brussel·les presentarà la proposta per intervenir al mercat energètic, que ha de definir la fórmula per establir un preu màxim. Sent optimistes, però, no s'espera un acord fins a principis de novembre.

 D'aquí a aleshores, Brussel·les tampoc llança la tovallola en cap fórmula, fins i tot la de limitar els preus de compra de gas.

"Hem d'actuar junts i basats en un ampli consens", ha remarcat la comissària d'Energia, Kadri Simson, en arribar a la reunió.

Un cop acabada, ha indicat que la proposta inclourà un "mecanisme temporal per limitar els preus" del gas, del qual no se saben els detalls, i també la manera de "mitigar els riscos que inevitablement comportarà". 

La comissària d'Energia, Kadri Simson, parlant amb ministres a l'inici de la reunió
La comissària d'Energia, Kadri Simson, parlant amb ministres a l'inici de la reunió (Reuters/Consell Europeu)

"Durant el cap de setmana veurem com podem procedir amb el topall al gas per a la generació d'energia, si hi ha una majoria àmplia d'estats que hi donen suport", ha afegit Simson. 

El pla inclourà, a més, mesures legislatives per reduir la demanda i fomentar la solidaritat entre estats.

Acord per comprar gas de forma conjunta

On sí que han avançat els titulars d'Energia és en l'acord per fer compres conjuntes de gas per així negociar preus més raonables. La mesura s'aplicaria a partir de l'any que ve, amb la idea que l'hivern 2023-2024 serà "més crític" que el d'aquest any. 

També es veu de bon ull exportar al conjunt de la Unió l'excepció ibèrica, que desvincula el gas del sistema de fixació de preus de la llum.

La gran majoria de ministres han expressat suport a Brussel·les en la cerca de solucions per contenir el preu del gas, amb matisos sobre qüestions temporals.

Només el ministre hongarès, Peter Szijjarto, s'ha mostrat escèptic i ha demanat que no hi hagi propostes que puguin posar en risc el subministrament d'un estat membre. Hongria no vol mesures que limitin el preu del gas perquè Rússia ha advertit que, si n'hi ha, tancarà l'aixeta. 

Foto de família dels ministres d'Energia de la UE (Europa Press)

L'objectiu dels 27 és que els ministres discuteixin les propostes formals en una cimera el 25 d'octubre a Luxemburg i, si cal, tanquin la proposta en un altre consell extraordinari a principis de novembre a Brussel·les. 

El debat té lloc en un context de preus alts del gas. Al mercat de futurs, segons l'índex TTF d'Amsterdam, el de referència a Europa i que Brussel·les també vol canviar, se situa a 156 euros el megawatt-hora (MWh), menys de la meitat del pic de l'agost, quan va arribar als 349 euros

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergia
Anar al contingut