L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, en una roda de premsa després de la reunió de ministres d'Exteriors…
Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió s'han reunit de forma extraordinària per coordinar la resposta a l'atac contra Israel

La UE prepara noves sancions contra l'Iran després de l'atac a Israel

Els ministres d'Exteriors dels 27 volen castigar més la fabricació de drons iranians i fan una crida a evitar una guerra a la regió

RedaccióActualitzat

La Unió Europea prepara noves sancions contra l'Iran després de l'atac del cap de setmana contra Israel. Els ministres d'Exteriors dels 27 ho han decidit aquest dimarts en una reunió extraordinària, on també han demanat contenció, tant a Tel-Aviv com a Teheran, i que evitin una guerra a la regió.

Els ministres s'han reunit a petició del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, amb l'objectiu de condemnar l'atac contra Israel i coordinar una resposta. Han parlat de sancions que afectin la fabricació de drons, com els que l'Iran va llançar contra Israel.

La UE també ha acordat emetre un missatge de compromís amb la seguretat israeliana, tot i que Borrell ha deixat clar que la pau no serà possible a la regió si la guerra a Gaza continua:

"La regió no necessita una guerra, i el món tampoc, i la gent de Gaza tampoc. Cal prestar una gran atenció a l'atac iranià a Israel (...) però no podem oblidar el que passa a Gaza, perquè no podrà haver-hi estabilitat regional i la possibilitat de construir la pau a la regió si la guerra a Gaza continua."

El cap de la diplomàcia europea també ha demanat a totes les parts evitar una escalada en el conflicte i ha fet una crida a "allunyar-se del precipici" en què ha dit que es troba el Pròxim Orient.

La reunió dels ministres d'Exteriors s'ha fet amb caràcter extraordinari i alguns hi han participat per videotrucada, en la vigília de la cimera extraordinària de líders europeus que comença aquest dimecres a Brussel·les.

Els Estats Units també preparen sancions

També en la mateixa línia, els Estats Units han anunciat que preparen noves sancions. La secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, ha afirmat que Washington treballarà amb els seus aliats per acabar amb l'activitat "desestabilitzadora" de Teheran.

"No diem per endavant quines sancions imposem, però en les converses que he tingut es plantegen totes les opcions per interrompre el finançament del terrorisme de l'Iran."

L'Iran i Israel apugen el to

El gabinet de guerra d'Israel s'ha tornat a reunir aquest dimarts a la tarda, per tercer dia consecutiu, per decidir com i quan respondrà a l'atac iranià de dissabte.

Tel-Aviv no fa cas de les crides a la contenció, i aquest dilluns ja va avançar que respondria amb un contraatac "clar i dolorós", però que no desemboqués en una guerra regional.

Per la seva banda, l'Iran insisteix que tampoc no vol una escalada, però ha apujat el nivell d'amenaça en cas d'una possible resposta israeliana contra els seus interessos. El seu president ha dit que pot atacar Israel "en segons" i amb "armes mai utilitzades".

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaIranIsrael
Anar al contingut