L'equip de govern ha avalat la proposta amb 28 vots a favor, 5 en contra i 3 abstencions

Decideixen posar fi a l'acampada propalestina a la UB, que ha trencat relacions amb Israel

El consell de govern assumeix les demandes del claustre, mentre els estudiants decideixen aixecar l'acampada perquè consideren assolides totes les seves demandes

RedaccióActualitzat

La Universitat de Barcelona (UB) trencarà relacions de forma indefinida amb la Universitat de Tel-Aviv i no establirà convenis amb institucions israelianes fins que no s'assoleixin garanties de pau a Gaza.

En considerar que han assolit totes les seves demandes, els estudiants propalestins acampats al campus han decidit posar fi a la protesta que hi mantenen des de fa més de dues setmanes, segons han explicat.

El consell de govern ha pres la decisió aquest dimecres, dues setmanes després que el claustre aprovés una moció de suport a Palestina en què li exigia el trencament de relacions institucionals i acadèmiques amb universitats, instituts de recerca, empreses i altres institucions d'Israel. L'equip de govern ha avalat la proposta amb 28 vots a favor, 5 en contra i 3 abstencions.

Aquest dijous, els estudiants ho han qualificat de "victòria històrica", han celebrat haver aconseguit totes les seves demandes i han anunciat que aquest divendres posaran fi a l'acampada que va començar el 6 de maig.

 

Relacions trencades fins que hi hagi "garanties de pau" 

El consell de govern ha acordat que no s'establiran convenis amb institucions israelianes fins que les condicions a Gaza "garanteixin una situació de pau absoluta i respecte als drets humans". Així mateix, la UB activarà tots els mecanismes per trencar de manera immediata i indefinida l'acord marc de col·laboració amb la Universitat de Tel-Aviv.

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha explicat a TV3 que aquesta postura reforça el compromís de la institució amb la resolució del conflicte i ha garantit que això continuarà així fins que no hi hagi garanties de pau. 

"Aquestes relacions quedaran interrompudes fins que el conflicte no s'hagi resolt i fins que no tinguem les garanties absolutes de la resolució i de la tornada a la pau dels territoris ocupats i la Franja de Gaza."

El rector ha detallat que els convenis de pràctiques que hagin finalitzat no es renovaran i que aquells que estiguin en marxa s'aniran suspenent de forma cautelar a mesura que es vagin acabant, prèvia consulta amb els alumnes implicats.

L'equip de govern de la universitat també ha decidit suspendre cautelarment tots els acords i convenis amb empreses que suposadament estan vinculades amb el conflicte. Amb tot, el consell de govern admet que la llista d'empreses que ha fet pública recentment el Comitè de Recerca i Transparència d'Universitats amb Palestina requereix "un estudi profund i contrastat" i que cal "verificar un per un tots els convenis i les entitats que hi consten".

La Universitat de Barcelona assegura que no té cap proveïdor israelià en les seves relacions acadèmiques i institucionals, i diu que això seguirà sent així fins que s'obtinguin garanties de pau i de respecte als drets humans.

L'acampada propalestina a l'edifici històric de la UB va començar el 6 de maig (ACN/Laura Fíguls)

La decisió de la UB s'ha produït el mateix dia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya reconeixerà l'estat palestí dimarts vinent, 28 de maig, en un acord del Consell de Ministres. Una decisió a la qual s'han sumat Irlanda i Noruega, i que ha fet que Israel cridi a consultes els ambaixadors dels tres països. 

 

Petició per bloquejar la participació d'Israel en projectes finançats per la UE

La universitat participa en diversos consorcis per desenvolupar projectes de recerca i innovació finançats per la Unió Europea. El consell de govern ha valorat que desvincular-se'n no serviria de mecanisme de pressió sobre Israel perquè els projectes, diu, podrien tirar igualment endavant i perquè, a més, això vulneraria la llibertat acadèmica dels implicats.

Amb tot, l'equip de govern ha decidit demanar a la Unió Europea el bloqueig immediat i cautelar de la participació d'institucions israelianes en tots els projectes finançats amb fons europeus. Mentre això no passa, la UB assegura que no participarà en cap esdeveniment acadèmic ni institucional en què hi hagi implicades institucions israelianes.

 

ARXIVAT A:
UniversitatIsraelGaza
Anar al contingut