Europa Press

La tardor de Sánchez: plantar cara a Feijóo, fer equilibris de govern i taula de diàleg

El president del govern espanyol haurà de llimar diferències amb Podem per tirar endavant reformes com la de la llei mordassa, continuar amb la taula de diàleg i negociar pressupostos per esgotar la legislatura

Carles CastellnouActualitzat

De ben segur que Pedro Sánchez tindrà temps aquestes vacances de pensar en la tardor i en l'atapeïda agenda que l'espera. Tots els sondejos diuen que a hores d'ara perdria les eleccions contra el popular Alberto Núñez Feijóo. Tal com ha fet quan les enquestes li eren favorables, el president espanyol diu que no avançarà eleccions i que es faran a finals de l'any que ve, quan toca i en cap cas abans.

"El govern d'Espanya no avançarà les eleccions generals"

I per capgirar els sondejos, Sánchez intensificarà la seva agenda progressista i d'esquerres que ja va encetar amb una reforma laboral i de les pensions, unes noves lleis educativa, de canvi climàtic i d'eutanàsia, i gestos com l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos. Ara prepara una nova legislació per a l'avortament, l'habitatge, la igualtat i la derogació de la llei mordassa.

Sánchez es vol acostar a Unides Podem per captar i reactivar el vot d'esquerres i fer front a un possible pacte de dretes entre el PP i Vox, com ha passat a Castella i Lleó.

"Aquest govern no oblida per  a qui governa, no? I és per a la classe mitja treballadora i per als col·lectius vulnerables"

Per fer-ho possible Sánchez no pensa tampoc fer canvis al seu govern, tot i les reiterades polèmiques amb els seus socis de Podem, unes tensions que han fet trontollar diversos cops el pacte, tot i que sempre s'han aconseguit reconduir.

"I pel que fa als canvis de setembre...no. Estic molt a gust i molt satisfet i agraït a la feina que fa el meu Consell de Ministres."

 

A nivell polític

Sánchez té intenció de continuar negociant a la taula de diàleg amb ERC.  Els seus 13 diputats són vitals per tirar endavant la legislatura, però necessitarà fer concessions als independentistes per aconseguir-ho.

El president espanyol, però, també necessita del PP per tancar un dels grans problemes: renovar el Consell del Poder Judicial i de rebot el Tribunal Suprem i aconseguir una majoria progressista, reflex de les Corts.

En clau econòmica

La tardor és sinònim de pressupostos, i Sánchez podria aconseguir aprovar les seves terceres partides consecutives, si torna a convèncer els seus socis habituals: Esquerra, el PNB, Bildu i Més País i d'altres més esporàdics com  el PdeCat i els nacionalistes canaris. Uns pressupostos que dependran molt dels fons europeus anticovid, una pluja de milions que el govern espanyol espera que li suposin rèdits.

La vicepresidenta Yolanda Díaz també haurà de taponar la via d'aigua que suposa el pacte de rendes, quin serà l'augment salarial per a l'any que ve amb la inflació disparada. Sindicats i empresaris no es posen d'acord i potser Díaz torna a apostar per un pacte bilateral amb els sindicats, i a prop de les eleccions no és qualsevol cosa.

De Díaz també dependrà la revalorització del salari mínim i de les pensions i ja ha dit que té la intenció d'augmentar-los sí o sí.

I com evolucionarà la guerra entre Ucraïna i Rússia també pot ser clau. El preu de l'energia, les possibles restriccions i les mesures d'estalvi són un còctel explosiu que podria afectar el futur polític a Espanya.

ARXIVAT A:
Procés catalàPedro SánchezGovern espanyolAlberto Núñez Feijóo
Anar al contingut