Llum verda als nous plans de pensions d'empresa, amb més incentius i desgravacions

El Consell de Ministres aprova el projecte de llei que pretén incentivar els plans de pensions d'empresa per damunt dels individuals

RedaccióActualitzat

El govern espanyol vol incentivar els plans de pensions col·lectius d'empresa, amb més deduccions i menys comissions de gestió que els plans individuals.

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de llei de regulació i impuls dels plans de pensions, una reforma que estava inclosa en el pla de recuperació enviat a Brussel·les com a condició per a l'accés als fons europeus Next Generation.

Segons el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, aquest projecte de llei vol que més població s'aculli a aquesta fórmula d'estalvi, i que afavorirà les rendes baixes i mitjanes.

La reforma facilita la creació de plans col·lectius a través de la negociació dels convenis a l'empresa, i també la creació de fons de pensions de promoció pública. Aquests "fons públics" seran supervisats per una comissió amb presència del govern espanyol, sindicats i patronals, que decidirà les entitats gestores i dipositàries, i quines comissions aplicaran.

El ministre assegura que seran més baixes que els plans privats, amb un màxim del 0,5%, per sota de les actuals condicions del mercat.


Més deduccions pels plans col·lectius

De fet, la llei de pressupostos per a aquest 2022 ja recull aquesta filosofia, retallant les deduccions pels plans privats i, al mateix temps, amb una millora de les desgravacions per als plans d'empresa.

El límit d'aportació i deducció en l'IRPF baixa dels 2.000 euros als 1.500 en els plans individuals, mentre que s'incrementa el de les aportacions a plans d'empresa fins als 8.500 euros.


Incentius per les aportacions de l'empresa

Una de les novetats respecte a l'avantprojecte de llei busca incentivar les aportacions de les empreses. En concret, les empreses que desenvolupin plans de pensions per a la seva plantilla podran deduir-se de les cotitzacions a la Seguretat Social part de les aportacions a aquests plans; un màxim de 115 euros mensuals per treballador (1.380 euros l'any).

Segons el ministeri, això afavorirà els salaris més baixos. És una fórmula que ja va funcionar fins al 2013 i que ara es recupera.

El ministre Escrivá, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
El ministre Escrivá, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE/Fernando Alvarado)

Desgravacions per trams

Els treballadors també podran deduir-se de l'IRPF les seves aportacions, que podran superar fins i tot el que hi posi l'empresa. El ministeri, això sí, ha definit uns trams; una aportació de 500 euros anuals per part de l'empresa dona dret al treballador a posar-hi fins a 1.250 euros, i desgravar-s'ho.

Els trams van pujant fins als 1.501 euros d'aportació per part de l'empresa, que el treballador podrà igualar. En el cas dels autònoms, la deducció pot arribar als 5.750 euros l'any.

Per la seva part, la patronal de les asseguradores, Unespa, ha criticat la reforma en considerar que els incentius són molt baixos i que no serviran per generalitzar la fórmula dels plans d'empresa. Critiquen també que la reforma es faci en detriment dels plans individuals, que perden atractiu.

Ara com ara, a tot Espanya hi ha gairebé set milions i mig de partícips de fons individuals i gairebé dos milions de plans d'empresa. El patrimoni total és de 128.000 milions d'euros.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut